Ņujorkā orkāna dēļ evakuēs 375 000 pilsētnieku (40)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ņujorkas mērs Maikls Blūmbergs svētdien izdeva rīkojumu par 375 tūkstošu cilvēku evakuāciju no zemienes rajoniem, kurus apdraud orkāns «Sendija» («Sandy»), un šī orkāna dēļ arī tika atcelti daudzi sabiedriskā transporta un aviācijas reisi.

Ir gaidāms, ka orkāns pirmdienas vakarā vai otrdienas rītā sasniegs ASV austrumu piekrasti. Tā dēļ ASV prezidenta vēlēšanu kandidāti Baraks Obama un Mits Romnijs ir atcēluši vēlēšanu kampaņas pasākumus.

Orkāna atnestas lietusgāzes un augsti viļņi svētdien piemeklēja Dienvidkarolīnas un Ziemeļkarolīnas štatus, un ASV meteoroloģiskais dienests brīdināja, ka Ņūdžersijas un Ņujorkas štatos var izcelties rekordlieli plūdi.

Ņujorkas mērs Maikls Blūmbergs izdeva rīkojumu par 375 tūkstošu cilvēku evakuāciju no orkāna apdraudētiem zemienes rajoniem. Pilsētas pašvaldība atvērs 72 patvertnes skolās un citās ēkās.

Evakuācija tiks veikta arī citās Ņujorkas štata pilsētās, un tajās tiks dislocēti ap 1100 Nacionālās gvardes karavīru. Rīkojumi par evakuāciju tika izdoti arī Ņūdžersijas un Delavēras štatos.

Ņujorkas štata gubernators Mario Kuomo paziņoja, ka orkāna dēļ no svētdienas vakara tiks atcelti metro, pasažieru vilcienu un autobusu reisi.

Aviosabiedrības svētdien paziņoja, ka orkāna dēļ atceļ simtiem reisu uz ASV austrumu piekrastes lidostām. Francijas aviokompānija «Air France» atcēla visus pirmdien paredzētos reisus uz Ņujorku un Vašingtonu, savukārt ASV aviosabiedrības atcēla simtiem iekšzemes reisu. Ņujorkas lidostas svētdien turpinās darbu, bet lidostu pārvalde brīdināja pasažierus rēķināties ar satiksmes traucējumiem.

Ir gaidāms, ka orkāna vēji piemeklēs ASV austrumu piekrasti plašā joslā no Virdžīnijas līdz Masačūsetsai. Jaunākās prognozes liecina, ka orkāns sasniegs sauszemi otrdienas rītā Delavēras štatā, bet pēc tam dosies ziemeļu un iekšzemes virzienā, savienojoties ar aukstā gaisa fronti no Kanādas.

Orkāna «Sendija» dēļ ārkārtas situācija ir izsludināta Konektikutas, Masačūsetsas, Mērilendas, Ņūdžersijas, Ņujorkas, Pensilvānijas, Virdžīnijas štatos, ASV galvaspilsētā Vašingtonā un dažos Ziemeļkarolīnas štata rajonos.

Orkānā «Sendija», kas šonedēļ piemeklēja Karību jūras salas, ir gājuši bojā 66 cilvēki, tai skaitā 51 Haiti. Lai gan visspēcīgāk orkāns plosījās Jamaikā, Kubā un Bahamu salās, vislielākais upuru skaits ir nabadzīgajā Haiti.

Komentāri (40)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu