Kolkā vēja brāzmas līdz 23 m/s, latgalē -10 grādu sals (17)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP

Sestdien visā Latvijā pūš spēcīgs dienvidaustrumu vējš, Kolkā reģistrētas vēja brāzmas līdz 23 metriem sekundē (m/s), liecina uzņēmuma «Latvijas Valsts ceļi» un Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Stendē vēja ātrums brāzmās sasniedz 19 m/s, citviet Kurzemē un vietām valsts centrālajā daļā - 15-18 m/s. Valsts austrumos vēja brāzmu spēks pagaidām nepārsniedz 14 m/s. Visā valstī ir zemais putenis jeb sniegvilksnis, kas veido kupenas, tostarp uz ceļiem.

Debesis pārsvarā apmākušās, lielu nokrišņu nav. Gaisa temperatūra ir -3..-6 grādi, valsts austrumos tā pazeminājusies līdz -8..-10 grādiem, bet Rīgas jūras līča piekrastē Kurzemē temperatūra pakāpusies līdz -1..-2 grādiem. Komforta temperatūra jeb fizioloģiski ekvivalentā temperatūra, kas izsaka arī vēja un gaisa mitruma ietekmi uz cilvēku, sasniedz -18 grādu.

Rīgā apmācies laiks, zemais putenis, atklātās vietās putina spēcīgi. Dienvidaustrumu vējš brāzmās pūš līdz 15 m/s, gaisa temperatūra -4..-5 grādi.

Maksimālā gaisa temperatūra piektdien Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu tīklā bija -3..-5 grādi, citviet Eiropā - no -30 grādiem dažviet Krievijā līdz +19 grādiem Kiprā, Maltā, Sicīlijā, ka arī Portugāles un Spānijas piekrastē.

Zemākā gaisa temperatūra Eiropā sestdienas rītā bija -33 grādi vietām Krievijā, Maskavas apkaimē sals sasniedza 20 grādu.

Ceļi daudzviet tiek aizputināti

Stiprā vēja dēļ uz ceļiem daudzviet veidojas sniega sanesumi un aizputinājumi, informē uzņēmums «Latvijas Valsts ceļi».

Agrā sestdienas rītā putenis braukšanu vairāk apgrūtinājis valsts centrālajā daļā, tostarp uz visiem ceļiem Rīgas apkaimē. Vietām veidojas apledojums. Ceļus tīra un kaisa.

Pagaidām puteņa ietekme mazāk jūtama valsts austrumos un rietumos, kur lielie ceļi pieputināti tikai vietām. Braukšana pa reģionālajiem un vietējiem ceļiem apgrūtināta daudzviet visos reģionos.

Sinoptiķi prognozē, ka putenis turpināsies līdz nākamās nedēļas sākumam, tādējādi braukšanas apstākļi pasliktināsies - veidosies lielākas kupenas, notīrītos ceļus aizputinās no jauna. Situāciju būtiski pasliktinās snigšana, kas sāksies sestdienas pievakarē Kurzemē un turpināsies ilgstoši, vairāk snigs valsts rietumu un centrālajā daļā.

Vietām ceļus var bloķēt krītoši koki, it īpaši 30.novembra atkalas skartajos novados Vidzemē un Ziemeļlatgalē. Braukšanu apgrūtina arī redzamības samazināšanās putenī.

Sestdien turpināsies putenis, Kurzemē sāks nedaudz snigt

Sestdien un arī svētdien visā Latvijā saglabāsies stiprs dienvidaustrumu vējš ar brāzmām līdz 15-20 metriem sekundē, Kolkā - līdz 25 metriem sekundē.

Turpināsies zemais putenis, daudzviet spēcīgs. Uz ceļiem veidosies sniega sanesumi, kupenas kļūs arvien lielākas. Vietām lūzīs koki, it īpaši atkalas skartajos novados Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā.

Debesis pārsvarā klās mākoņi. Vietām - galvenokārt vakarpusē Kurzemē - nedaudz snigs. Turpmākajās diennaktīs valsts lielākajā daļā gan putinās, gan nedaudz snigs, vietām valsts rietumu un centrālajā daļā snigs ilgstoši un mēreni stipri.

Gaisa temperatūra būs no -1..-3 grādiem Kurzemes piekrastē līdz -7..-9 grādiem valsts austrumos. Atrodoties vējā, sals šķitīs par desmit grādiem lielāks.

Sestdien Rīgā nokrišņi nav gaidāmi, dienvidaustrumu vējš ar brāzmām līdz 19 metriem sekundē spēcīgi putinās sniegu. Gaisa temperatūra būs -4 grādi.

Latvija atrodas starp spēcīgu anticiklonu Krievijā un zema spiediena apgabalu rietumos. Atmosfēras spiediens ir no 762 dzīvsudraba staba milimetriem jūras līmenī valsts rietumos līdz 774 milimetriem valsts austrumos.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu