Jaunais šīs ziemas aukstuma rekords Latvijā: -26,8 grādi (30)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Zemākā gaisa temperatūra Latvijas meteoroloģisko novērojumu stacijās svētdien reģistrēta pēc astoņiem rītā Ziemeļvidzemē, kur termometra stabiņš vietām noslīdēja zem -26 grādiem, liecina mūsu apkopotie dati.

Iepriekšējais lielākais sals, kas šajā ziemā fiksēts Latvijas meteostacijās, bija -19,1 grāds 24.decembrī Madonā.

Uzņēmuma «Latvijas Valsts ceļi» Strenču meteostacijā svētdienas rītā reģistrēti -26,8 grādi, savukārt Valkas meteostacijā, kas pieder Igaunijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūtam, fiksēts -26,1 grāds. Līdz -26 grādiem gaisa temperatūra pazeminājās arī Apes novada Virešos.

-25,1..-25,3 grādi reģistrēti privātajās meteostacijās Valmierā, Sedas purvā un Taures purvā. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) novērojumu tīklā zemākā gaisa temperatūra līdz plkst.8 svētdienas rītā bija -24,1 grāds Rūjienā, -23,7 grādi Alūksnē un -22,6 grādi Gulbenē, savukārt Ainažos un Zosēnos fiksēts 22 grādu sals.

Augstākā gaisa temperatūra pagājušajā naktī bija Ziemeļkurzemes piekrastē, Kolkā termometra stabiņš pakāpās līdz -6,3 grādiem, minimālā gaisa temperatūra šeit bija -7,1 grāds. Latvijas lielākajā daļā gaiss atdzisa līdz -10..-20 grādiem.

Rekords arī Rīgā

Galvaspilsētā zemākā gaisa temperatūra bija nakts sākumā - no -13,3 grādiem pilsētas centrā līdz -16,5 grādiem lidostā «Rīga». Iepriekšējais šīs ziemas aukstuma rekords pilsētas centrā bija -12,8 grādi 24.decembrī, lidostā «Rīga» - 15 grādu sals 12.janvāra rītā.

Svētdienas rītā lielā daļā Vidzemes saglabājas skaidrs laiks, citviet debesis pārsvarā klāj zemi mākoņi. Daudzviet izveidojusies sarma, vietām vēl nav izklīdusi migla.

Saglabājas sniegs

Saskaņā ar datiem no LVĢMC meteostacijām sniega segas biezums Latvijā ir no diviem centimetriem Kolkā un pieciem centimetriem Ainažos un Ventspilī līdz 24 centimetriem Jaunpiebalgas novada Zosēnos un 25 centimetriem Alūksnē, savukārt Rīgā saglabājas 15 centimetru bieza sniega kārta.

Vidzeme un Igaunijas dienvidu daļa svētdienas rītā bija otrs aukstākais reģions Eiropā, vēl zemāka gaisa temperatūra reģistrēta tikai kalnos Skandināvijā, tostarp Norvēģijas dienvidu daļā gaiss vietām atdzisa līdz -34 grādiem. Turpretī Skandināvijas galējos ziemeļos tobrīd bija līdz -2..+3 grādiem silts gaiss.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu