Sestdienas rītā Vidzemē fiksēts sals līdz -26,6 grādiem, Igaunijā - līdz -30,8 grādiem (21)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Zemākā gaisa temperatūra Latvijas meteoroloģisko novērojumu stacijās sestdienas rītā reģistrēta Ainažos, Rūjienā, Viļānos un Zosēnos, kur termometra stabiņš noslīdēja līdz -25..-26 grādiem, bet Valkā - līdz pat -26,6 grādiem. Sestdien Latvijā gaidāms pārsvarā saulains laiks, tomēr ļoti auksts.

Saskaņā ar informāciju no ceļu meteostacijām Igaunijā pie Rūjienas novada robežas gaisa temperatūra pazeminājās līdz -27,7 grādiem, bet Igaunijas austrumos sals vietām sasniedza -30,8 grādus. Tik zema gaisa temperatūra reģistrēta uz ceļa starp Tartu un Mustvē.

Somijas dienvidos 19.janvāra rītā fiksēts sals līdz -33 grādiem, dažviet Krievijā gaiss atdzisa līdz -38 grādiem. Sals līdz -29 grādiem skāris arī Stokholmas apkaimi, kur tik auksts 19.janvāris pieredzēts pirmo reizi.

Lielākajā daļā Vidzemes un Latgales, kā arī daudzviet Zemgalē gaisa temperatūra sestdienas rītā pazeminājās līdz -22..-24 grādiem. Savukārt minimālā gaisa temperatūra Kurzemē saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem bija no -7,9 grādiem Kolkā līdz -13,1 grādam Stendē.

Rīgas apkaimē sals sasniedza -23 grādus, starptautiskajā lidostā «Rīga» tika reģistrēti -21,8 grādi. Iepriekšējā šīs ziemas zemākā gaisa temperatūra Rīgas lidostā bija -16,5 grādi 13.janvārī, bet Ziemeļvidzemē pagājušās svētdienas rītā tika reģistrēts sals līdz -26,8 grādiem.

Latvijā 19.janvāra aukstuma rekords nav pārspēts. 1950.gada 19.janvārī Rīgā bija spelgonis līdz -30, Daugavpilī - līdz -37 grādiem.

Nakts uz svētdienu vietām Latvijā, iespējams, būs vēl aukstāka. Ja ilgstoši saglabāsies skaidrs laiks un bezvējš, gaisa temperatūra dažviet Vidzemē un Latgalē var pietuvoties -30 grādu atzīmei, prognozē sinoptiķi.

Pēdējā diennaktī sniega sega vietām Latvijā kļuvusi nedaudz biezāka, un sniega kārtas vidējais dziļums Alūksnē sasniedzis 30 centimetru (cm), liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra veiktie mērījumi.

30 cm dziļš sniegs Alūksnē bija arī 13.decembrī, savukārt Lubānā toreiz tika konstatēta šīs ziemas dziļākā sniega sega Latvijā - 31 cm.

Dati no Igaunijas liecina, ka Rūsmē, ciemā Hānjas augstienē aptuveni piecus kilometrus no Latvijas robežas, sniega segas biezums pēdējā nedēļā ir bijis 38 cm.

Zosēnos, Vidzemes augstienē, sniega segas biezums sasniedzis 27 cm. Rīgā, Dobelē, Rucavā, Saldū, Skrīveros un Stendē ir 12-15 cm sniega, savukārt Ainažos, Bauskā, Daugavpilī, Liepājā un Ventspilī izmērīta 6-9 cm bieza sniega kārta.

Lai gan Hānjas augstienē Igaunijas dienvidaustrumos ir līdz 38 cm dziļa sniega kārta, valsts lielākajā daļā sniega segas biezums ir 2-22 cm, savukārt Lietuvu klāj vidēji 7-15 cm bieza sniega kārta. Sniega segas biezums Tallinā, Rīgā un Viļņā ir attiecīgi 9, 12 un 13 cm.

Latvijas ūdenstilpēs pieaug ledus biezums, tomēr atsevišķi upju posmi nav pilnībā aizsaluši. Šonedēļ Daugavā izmērīta vidēji 24-32 cm bieza ledus kārta, bet pie Jersikas - 15 cm, Gaujā pie Valmieras - 28 cm.

Speciālisti brīdina, ka, neskatoties uz lielo salu, ledus kārta uz Latvijas ūdenstilpnēm ir nevienmērīga, tāpēc atrasties uz ledus vēl arvien ir bīstami. Šī iemesla dēļ ledus biezums upēs līdz šim mērīts tikai dažās vietās.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu