ĢMO atklātais kaitīgais vīrusa gēns var nebūt vienīgais (179)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Karikatūra: Toms Ostrovskis/TVNET. Avoti: Reuters/Scanpix

Jaunākais pētījums atklāj satraucošu informāciju par ģenētiski modificēto organismu (ĢMO) negatīvo ietekmi. Pamanīts vīrusa gēns, kas var būt toksisks cilvēkam. Pēc šādiem atklājumiem vēl vairāk jāuzmanās ar ĢMO saturošas pārtikas iegādi.

Ar ko tas var draudēt?

Nevalstiskās organizācijas «Zemes draugi» padomes loceklis Jānis Ulme portālam TVNET skaidroja: «Tas nozīmē, pirmkārt, to, ka esošā risku izvērtēšanas sistēma, dodot atļaujas ĢMO kultūru audzēšanai un produktu izplatīšanai, ir bijusi totāli defektīva.

Sazin kādus vēl jaunus atklājumus nesīs turpmākie pētījumi.

Otrkārt, tas nozīmē, ka ĢMO lauksaimniecība mums var sagādāt šādus un līdzīgus pārsteigumus vēl paaudzēm uz priekšu.» Ulme uzskata, ka

pēc šādiem atklājumiem vēl vairāk jāuzmanās ar ĢMO saturošas pārtikas iegādi.

«Protams, kamēr netiek atbilstoši marķēti ĢMO produkti, lai patērētājam būtu tiesības izvēlēties, mēs arī nejauši varam kļūt par jūrascūciņām eksperimentā ar ĢMO pārtiku.

Un, jā, pēdējā gada laikā aktualizējušies jautājumi un jauni zinātniskie pētījumi ir pamats būt vēl piesardzīgākiem gan attiecībā uz ĢMO audzēšanu, gan patērēšanu.»

Lasiet, kas rakstīts uz iepakojuma!

Visbiežāk ĢMO pievieno tiem pārtikas produktiem, kuru sastāvā ir soja vai kukurūza.

Ja nevēlaties lietot uzturā ĢMO, ļoti rūpīgi lasiet pārtikas produktu etiķetes. Īpaši vērīgiem jābūt, iegādājoties augu eļļas, majonēzes, margarīnu, sojas, konditorejas un gaļas izstrādājumus.

Ulme vērsa uzmanību, ka Eiropas Vides aģentūra šonedēļ publiskoja ārkārtīgi būtisku pētījumu «Late lessons». Viena no tā sadaļām (C) ir veltīta ĢMO salīdzināšanai ar agroekoloģiju kā divām lauksaimniecības izvēlēm.

EVA pētījums

Portāls TVNET jau ziņoja, ka starptautiski pieņemtajās standartpārbaudēs, kurās tiek izvērtēta ĢMO drošība, nav pamanīts vīrusa gēns, kas var būt toksisks cilvēkam.

Šā gēna klātbūtni acīmredzot nav pamanījušas nedz biotehnoloģiju kompānijas, nedz augstskolu speciālisti, nedz uzraudzības iestādes.

Līdz ar to atļauju izsniegšanas procesā nav pārbaudīta tā iespējamā ietekme uz cilvēku veselību un arī uz pašiem modificētajiem augiem.

Šie atzinumi uzskatāmi par īpaši nozīmīgiem, jo pētījumus veikuši neatkarīgi eksperti.

Komentāri (179)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu