Eiropā sākusies spēcīgākā sniega vētra 50 gadu laikā (26)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Vidusjūrā pastiprinās ciklons, kas nes vētru, plūdus un sniegputeņus daudzviet Eiropā, liecina meteoroloģisko dienestu publicētā informācija.

Plosīsies stiprs sniegputenis

Tuvākajā diennaktī ciklons, kam dots vārs «Xaver», kļūs spēcīgāks, tas sasniegs Ukrainu, Baltkrieviju un Krieviju. Gaidāms, ka plašā teritorijā plosīsies stiprākais pavasara sniegputenis pēdējo 50 gadu laikā. Ukrainas rietumos, Polijas dienvidaustrumos un Baltkrievijā var uzsnigt 30 centimetru sniega, bet lielākās problēmas, visticamāk, radīs vētra, jo tā lauzīs kokus un veidos lielas kupenas, kas bloķēs ceļus.

Jau ziņots, ka

arī Latvijas iedzīvotājus sinoptiķi aicina izvairīties no došanās uz reģioniem, kur gaidāma stihija,

tostarp 15.-16. martā vēlams nedoties uz Baltkrieviju un Krievijas Centrālo federālo apgabalu, tajā skaitā Maskavu. Krievijas galvaspilsēta būs uz robežas starp sniegu un lietu, kopējais nokrišņu daudzums Maskavā pāris dienās sasniegs mēneša normu.

Daudzviet izplatīts augstākās pakāpes brīdinājums

Ceturtdien sarkanais - augstākās pakāpes - brīdinājums par vētru izsludināts Sardīnijā un Sicīlijā, bet Melnkalnē ir spēkā sarkanais brīdinājums gan par vētru, gan ļoti stipru lietu. Arī Serbu Republikas dienvidu daļā sinoptiķi brīdina par dzīvībai bīstamām lietusgāzēm, plūdiem un zemes nogruvumiem.

Dzeltenais vai oranžais - pirmās vai otrās pakāpes - brīdinājums par vētru, lietu, plūdiem, pērkona negaisu, apledojumu vai stipru sniegputeni izplatīts visās valstīs Eiropas dienvidaustrumu daļā. Brīdinājums par sniegu un slideniem ceļiem ir spēkā arī citviet Eiropā, tostarp Lielbritānijā un Spānijā.

Kopumā trīs ceturtdaļās Eiropas valstu ceturtdien ir spēkā kāds no brīdinājumiem par nelabvēlīgiem laikapstākļiem, kas, iespējams, ir augstākais rādītājs kopš meteoroloģisko brīdinājumu sistēmas «Meteoalarm» darbības sākuma.

Stipra snigšana 14.-16. martā gaidāma daudzviet Itālijā, Slovēnijā, Horvātijā, Bosnijā un Hercegovinā, Serbijā, Ungārijā, Slovākijā, Rumānijas ziemeļrietumos, Ukrainas rietumos, Polijas dienvidaustrumos, Baltkrievijā un Krievijā,

liecina «Global Forecast System» prognoze.

Ciklona siltā sektora ietekmē neparasti augsta gaisa temperatūra gaidāma Tuvo Austrumu valstīs un Kaukāzā, tostarp Krievijas dienvidos prognozēta gaisa temperatūras paaugstināšanās līdz +30 grādiem.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka pēdējās dienās daudzos desmitos Eiropas pilsētu pārspēts aukstuma rekords. 13.marta rītā Krievijas un Somijas ziemeļos reģistrēta gaisa temperatūras pazemināšanās līdz -38 grādiem, 14.marta rītā Igaunijas ziemeļrietumos sals sasniedza -28 grādus, arī Centrāleiropā šajās dienās valda sals līdz -20 grādiem.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu