Sniegputenis paralizē Baltkrieviju (21)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Spēcīgs sniegputenis sestdien paralizējis lielāko daļu Baltkrievijas, kur cilvēki pavadījuši daudzas stundas automašīnās uz aizputinātajiem ceļiem un liekot valdībai ceļu tīrīšanā iesaistīt armiju.

Ceļu satiksmes milicija slēgusi vairumu galveno ceļu Minskā un ap to, ziņo amatpersonas.

«Ārkārtas situāciju ministrija aicina visus pilsoņus neizmantot autotransportu un iesaka vecākiem cilvēkiem neiet ārā, ja vien tas nav ārkārtas gadījums,» vēsta ministrijas mājaslapā ar milzīgiem burtiem ievietots paziņojums. Ceļu tīrīšanā iesaistīti vairāk nekā 20 000 cilvēku un dažus iestrēgušus cilvēkus glābēji ievietojuši pagaidu patvēruma vietās. Sliktais laiks arī izraisījis avārijas, no kurām vienā bija iesaistīti līdz 20 automašīnu.

Ieputinātie autovadītāji tviterī sūdzas, ka viņiem 300 kilometru veikšanai bijušas vajadzīgas 18 stundas, un ievieto attēlus, kā cilvēki agrās sestdienas rīta stundās sildās pie ugunskuriem.

Ārkārtas situāciju ministrija ziņo, ka sniegputeņa dēļ problēmas ar elektroapgādi radušās 1688 pilsētām un ciemiem.

Minskas lidosta bija spiesta piektdien apturēt darbu un novirzīt ielidojušās lidmašīnas uz citām lidostām Baltkrievijā un pat uz Ukrainu un Lietuvu. Sestdienas pēcpusdienā lidosta darbu atsāka.

Lūdz palīdzēt šosejās ieputinātajiem

Varas iestādes lūdz vietējos iedzīvotājus, kas dzīvo šoseju tuvumā, sniegt palīdzību ieputinātajās mašīnās iesprostotajiem cilvēkiem - piegādāt ēdienu, segas un degvielu vai uzņemt viņus savās mājās. Tā kā aizputināta ir lielākā daļa autoceļu, to attīrīšana ir problemātiska, turklāt sniegputenis valstī turpinās, lai gan daudz mazākā intensitātē nekā piektdien.

Vairākos simtos apdzīvotu vietu pārtraukta elektroapgāde, paralizēta vai kavēta visa veida satiksme, tostarp jau gandrīz diennakti slēgta Minskas starptautiskā lidosta. Valsts dienvidaustrumos piektdien spēcīgi lija, vietām izraisot plūdus.

No piektdienas vakara bloķēti arī teju visi ceļi uz un no galvaspilsētas Minskas. Sestdien Baltkrievijā atcelti visi iepriekš plānotie masu pasākumi.

Glābšanas dienesti, nespējot atbildēt uz visiem palīdzības lūgumiem, dod priekšroku to automašīnu glābšanā, kurās atrodas bērni.

Sniega segas biezums Piemaskavā sasniedzis 83 centimetrus

Vidusjūras ciklons, kas pēdējās divās dienās plosījies vairākās Eiropas valstīs, Maskavā un tās apkaimē atnesis aptuveni 20 centimetru (cm) jauna sniega, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.

Sniega segas biezums Maskavā pieaudzis no 46 cm ceturtdienas rītā līdz 65 cm sestdienas rītā - par spīti tam, ka sniegs pārgāja lietū. Gaisa temperatūra Maskavā paaugstinājusies līdz +4 grādiem, sabiezējusi migla, kurā redzamība vietām nepārsniedz 300 metru.

Maskavas ziemeļaustrumu piepilsētā sniega dziļums pieaudzis no 65 līdz 83 cm, bet uz dienvidiem no Maskavas siltā laika un stiprā lietus dēļ sniega krājumi sarukuši.

Tverā sniega segas biezums palielinājies no 57 līdz 72 cm, Smoļenskā - no 50 līdz 70 cm. Savukārt Baltkrievijas dienvidrietumos, Polijas dienvidos, Ukrainas rietumos, kā arī vietām Ungārijā pēdējās divās diennaktīs uzsniguši 30-35 cm sniega.

Vidusjūras ciklons vissmagāk skāra Baltkrieviju, kur stipras snigšanas un līdz 24 metriem sekundē spēcīgu vēja brāzmu dēļ redzamība sniegputenī piektdien vietām saruka līdz 50 metriem. Veidojās lielas kupenas, kas bloķēja satiksmi pa daudziem autoceļiem, un sinoptiķiem ir bijis grūti noteikt vidējo sniega segas biezumu. Dati no meteostacijām liecina, ka Baltkrievijas lielākajā daļā izveidojusies 30-60 cm bieza sniega sega. Valsts dienvidaustrumos stipri lija, izraisot lokālus plūdus.

Nokrišņu daudzums Baltkrievijas austrumu un dienvidu daļā, Ukrainas rietumos un Krievijas Smoļenskas apgabalā laikā no 14.marta līdz 16.marta rītam pārsniedza 40 milimetru, kas ir vairāk par mēneša normu. Ciklons iepriekš plosījās Balkānu reģionā, kur nokrišņu, galvenokārt lietus, daudzums vietām pārsniedza 100 milimetru.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu