LVĢMC: šā gada marts kļūs par aukstāko pavasara mēnesi kopš 1987.gada (3)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Šā gada pavasara pirmais mēnesis, visticamāk, kļūs par aukstāko martu kopš 1987.gada, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) mājaslapā publicētā prognoze.

LVĢMC paredz, ka marta vidējā gaisa temperatūra būs aptuveni -6 grādi, tādējādi aukstuma ziņā pārspējot 2006. un 2005.gada martu, kad mēneša vidējā gaisa temperatūra bija attiecīgi -3,5 un -4,5 grādi. Iepriekšējais marts ar mēneša vidējo gaisa temperatūru zem -5 grādiem bija 1987.gadā.

Visbargākais sals martā piedzīvots 1942.gadā - tad mēneša vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija -9,8 grādi. Šajā gadā reģistrēts arī pavasara aukstuma rekords: 1942.gada 14.martā Ainažos termometra stabiņš noslīdēja līdz -34,4 grādiem. Savukārt vissiltākais marts bija 2007.gadā, kad mēneša vidējā gaisa temperatūra valstī kopumā sasniedza +4,4 grādus. Marta siltuma rekords ir 1968.gadā Mērsragā reģistrētie +20,8 grādi.

Šā gada 1.-18.marta vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija -6 grādi. Deviņās naktīs minimālā gaisa temperatūra Latvijā noslīdēja zem -20 grādiem, 11. un 12.martā Jaunpiebalgas novada Zosēnos sasniedzot -26 grādus.

Nakšu skaits ar minimālo gaisa temperatūru zem -20 grādiem šā gada martā jau ir kļuvis par lielāko šajā gadsimtā. Turklāt marts šogad būs aptuveni četrus grādus aukstāks par februāri un ar līdzīgu gaisa temperatūru kā janvārī.

Prognozes liecina, ka līdz pat marta beigām Latvijā saglabāsies ziemai atbilstoši laika apstākļi un pastāv iespēja, ka dažās naktīs gaisa temperatūra vietām valstī vēl noslīdēs nedaudz zem -20 grādu atzīmes. Nokrišņu aizvien būs ļoti maz.

Lieldienu brīvdienās laiks kļūs siltāks un tad gaidāmi nokrišņi, prognozē LVĢMC sinoptiķi.

Patlaban gandrīz visā valstī saglabājas sniega sega, tās nav tikai Kurzemes rietumu piekrastē. Alūksnē arvien saglabājas 50 centimetru (cm) dziļš sniegs, Siguldā un Zosēnos ir 40 cm, Lubānā un Valkā - 30 cm, Līvānu un Rēzeknes apkaimē - 28-29 cm sniega. Pārējo valsti sniegs klāj 1-23 cm biezā kārtā, liecina LVĢMC mērījumi.

Jau vēstīts, ka meteoroloģiskais pavasaris, ko definē kā stabilu diennakts vidējās gaisa temperatūras paaugstināšanos virs nulles, Latvijā sāksies ne agrāk kā Lieldienās. Vēl arī aprīļa sākumā Latvijas slēpošanas trasēs, vismaz Vidzemē, varēs turpināties ziemas sezona.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu