Šonedēļ četrās vietās pārspēts aprīļa sniega rekords

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šīs nedēļas sākumā četrās Latvijas meteoroloģisko novērojumu stacijās sasniegts jauns aprīļa biezākās sniega segas rekords, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) apkopotie dati.

Jau ziņots, ka 9.aprīļa rītā sniega segas augstums Alūksnē sasniedza 70 centimetru, un tik dziļš sniegs šeit tika reģistrēts pirmo reizi meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Tā bija arī biezākā sniega sega visā Latvijā kopš 2010.gada, kad 5.martā Siguldā tika izmērīta 79 centimetrus augsta sniega kārta.

Siguldā, Lubānā un Līvānu novada Sīļos otrdienas rītā tika pārspēts aprīļa sniega rekords, bet ne absolūtais rekords kā Alūksnē. Siguldā sniega segas augstums 9.aprīlī sasniedza 62 centimetrus, iepriekšējais aprīļa rekords bija 56 centimetri 1996.gadā. Arī Lubānā un Sīļos, sniega segas biezumam šīs nedēļas sākumā sasniedzot attiecīgi 56 un 49 centimetrus, par 1-3 centimetriem tika pārspēta 1996.gada aprīļa sākumā reģistrētā atzīme.

Nokrišņu daudzums valsts austrumos šā gada aprīļa pirmajā dekādē bija pat trīs reizes lielāks par normu, turpretī Rietumlatvijā nokrišņu bija mazāk kā citos gados. Laikā, kad valsts austrumu pusē neparasti dziļā sniega kārta kļuva vēl dziļāka, Kurzemes rietumos sniega tikpat kā nebija un daudzviet tika svilināta pērnā zāle.

Šā gada aprīļa pirmās dekādes vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija -0,5 grādi jeb trīs grādi zem normas. Iepriekšējo reizi tik auksts aprīļa sākums bija 2003.gadā.

Zemākā gaisa temperatūra LVĢMC novērojumu tīklā bija -14,4 grādi 3.aprīlī Jaunpiebalgas novada Zosēnos, savukārt aprīļa pirmo desmit dienu augtākā gaisa temperatūra bija tikai +8,3 grādi 10.datumā Pāvilostā.

Naktī uz 7.aprīli, gaisa temperatūrai valsts lielākajā daļā pazeminoties līdz -7..-14 grādiem, 13 meteostacijās tika pārspēts aukstuma rekords, 9.aprīļa aukstuma rekords krita vairākās Zemgales pilsētās, bet 10.aprīlī jauns minimālās gaisa temperatūras rekords tika reģistrēts Bauskas un Daugavpils novērojumu stacijā.

Sākot ar 11.aprīli, visā Latvijā iestājies meteoroloģiskais pavasaris, kas nozīmē stabilu diennakts vidējās gaisa temperatūras paaugstināšanos virs nulles atzīmes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu