Ogres upē pabeigta ledus spridzināšana (47)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zemessardzes karavīri un zemessargi pabeiguši ledus spridzināšanu vairākos Ogres upes posmos kilometru garā joslā starp četriem tiltiem. Spridzināšana tika veikta piecos upes posmos.

Bataljona komandieris Rolands Moļņiks cer, ka pieliktās pūles attaisnosies un būs redzams pozitīvs rezultāts, jo, viņaprāt, ledus plātnes ir izdevies saspridzināt, kā bija plānots. Tomēr viņš norādīja, ka rezultātus varēs manīt tuvākajās dienās.

54.Inženiertehniskā bataljona Operatīvās plānošanas nodaļas priekšnieks, spridzināšanas darbu vadītājs kapteinis Mareks Strods informēja, ka sestdien Ogres upē notika preventīvā ledus spridzināšana, kuras mērķis ir salauzt 50–60 centimetru biezās ledus plāksnes, tādējādi samazinot plūdu iespējamību.

VUGD pārstāvis Guntars Bāliņš sacīja, ka ledus gabali ir sasmalcināti, ledus ir saplaisājis un darbi noritējuši sekmīgi, tomēr atzina, ka ir grūti prognozēt, kā ledus ies. Viņš arī informēja, ka svētdien paredzēta ledus spridzināšana Daugavā Krāslavas novada Ūdrīšu pagasta Viļumaņos.

Uz ledus spridzināšanu Ogrē bija ieradies arī Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, pavēstīja Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta Preses nodaļas vecākā referente Daina Ozoliņa. Viņš tikās ar Ogres novada domes priekšsēdētāja vietnieku Egilu Helmani un Zemessardzes 54.Inženiertehniskā bataljona karavīriem un zemessargiem, kas piedalījās ledus spridzināšanā Ogres upē vienu kilometru garā joslā.

Graube uzsvēra, ka ir gandarīts par Zemessardzes 54.inženiertehniskā bataljona profesionalitāti ledus spridzināšanas laikā, norādot, ka «pieredze, ko viņi gūs šajā gadā Ogrē, palīdzēs šo darbu nākamgad veikt vēl labāk».

Kā ziņots, ap plkst.11 nodunēja pirmie trīs kontrolsprādzieni. Pēc tam tika ievietotas sprāgstvielas nopietnākai spridzināšanai. Notiekošo vēroja arī vairāki simti skatītāju.

Spridzināšanas laikā tiek apturēta satiksme Rīgas-Daugavpils šosejas tilta pār Ogri, kā arī uz visiem tiltiem tiek ierobežota gājēju kustība.

Foto: LETA

Pie Ogres ietekas Daugavā, vien puskilometru no spridzināšanas vietas, visu dienu uz ledus atradās ap 50 «bļitkotāju».

Ledus spridzināšana tika veikta pēc Ogres novada pašvaldības lūguma un ar Civilās aizsardzības komisijas piekrišanu.

Spridzināšanas darbos iesaistījušies 63 profesionālā dienesta karavīri un zemessargi no ZS 54.ITBN, kā arī atbalstu sniedza Ogres novada pašvaldība, ugunsdzēsēji un Valsts policija.

Aģentūra BNS jau ziņoja, ka Zemessardzes 54.Inženiertehniskā bataljona speciālisti 14.martā Ogres upes lejtecē veica ledus kontrolspridzināšanas darbus 40 metru garumā, kuru laikā apstiprinājās, ka ledus krāvumi upes lejtecē sablīvējušies līdz pat gruntij un rada bažas, ka tie var pastiprināt plūdu iespējamību, upes augštecē izejot ledum.

Foto: LETA
Komentāri (47)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu