Strauji kāpj ūdens līmenis; applūdušas pirmās mājas (15)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Pagājušajā naktī ūdens visvairāk cēlies Daugavā, kur situācija pagaidām saglabājas mierīga, kā arī Lielupē pie Jelgavas, bet Kurzemes upēs ūdens līmenis pārsvarā krītas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvie dati.

Savukārt Ogres upē lejpus meteoroloģiskās novērošanas stacijas ūdens līmenis par 12 centimetriem pārsniedz kritisko līmeni, - ir applūdušas pirmās mājas.

Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks Oskars Āboliņš LTV raidījumā «Labrīt, Latvija!» sacīja, ka iedzīvotāju evakuācija nav nepieciešama. «Situācija nemainās, katru gadu applūst vienas un tās pašas teritorijas. Tajās dzīvojošie cilvēki pārsvarā plūdiem ir gatavi,» sacīja VUGD priekšnieks.

Ledus iešana sākusies Baltkrievijas teritorijā

Pie Krāslavas ūdens līmenis naktī kāpis par 65 centimetriem, diennaktī - par 130 cm, pie Daugavpils - attiecīgi par 43 un 85 cm, pie Jēkabpils - par 20 un 40 cm. Jau ziņots, ka Baltkrievijas teritorijā pagājušās nedēļas beigās sākās ledus iešana, savukārt Krāslavas novada Ūdrīšu pagastā svētdien notika veiksmīga ledus spridzināšana.

Lielupē pie Jelgavas ūdens cēlies par 40 cm naktī un par 95 cm pēdējās diennakts laikā. Ūdens līmenis Jelgavā ir augstāks nekā pērnā un 2011.gada pavasarī, bet par vairāk nekā metru zemāks, salīdzinot ar 2010.gada plūdiem.

Svētdienas vakarā Jelgavā starp tiltiem ledus sakustējās.

Jelgavā applūdušas vairākas ielas, galvenokārt saistībā ar paliem Lielupes pietekās, kur ūdens līmeņa kāpums patlaban ir mitējies.

Lielupē pie Staļģenes ūdens līmenis naktī paaugstinājies vēl par 20 cm, tādējādi kopš palu sākšanās tas jau kāpis par 443 cm, tomēr nav sasniegta 2010.gada plūdu atzīme. Pie Mežotnes ūdens līmenis naktī nav būtiski mainījies.

Ogres upē pie Ogresgala un Ogres ūdens līmenis naktī kāpis par 10-20 cm. Jau vēstīts, ka svētdien tika saņemtas ziņas par ledus iešanu pie Glāžšķūņa - augšpus Ogresgala.

Gauja pagaidām ir mierīga,

ūdens līmenis naktī cēlies par 5-20 cm, bet pie Carnikavas vēja maiņas ietekmē ūdens nedaudz atkāpies.

Ūdens līmenis aug visā Vidzemē un Latgalē

Lielajā Juglā pie Zaķumuižas, kā arī Aiviekstē pie Lubānas ūdens naktī kāpis par 35 cm, ūdens līmeņa paaugstināšanās turpinās visās Vidzemes un Latgales upēs.

Savukārt Kurzemē ūdens līmenis vairumā upju lēni pazeminās, šeit palu laiks beidzas, īsti nesākoties.

Šonedēļ Latgalē un Vidzemē gaidāms straujš ūdens līmeņa kāpums, sāksies plaši pali, brīdina hidrologi. Zemgalē palu ūdeņi pamazām sāks atkāpties, tuvākajās diennaktīs Lielupē pie Jelgavas un tālāk lejtecē gan vēl turpināsies ūdens celšanās, applūdīs zemākās vietas.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu