Daugavā pie Daugavpils ūdens pārsniedz kritisko atzīmi (18)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Paceļoties līdz 7,06 metriem, ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils pārsniedzis kritisko septiņu metru atzīmi, pilsētā sākušas applūst zemākās vietas. Straujā ūdens līmeņa celšanās Daugavā pie Daugavpils ir saistīta ar ledus sastrēgumu, kas Daugavā izveidojies pie Vaikuļāniem Daugavpils novada Līksnas pagastā.

Kā vienas no patlaban apdraudētākajām vietām Daugavpils pilsētas domes civilās aizsardzības speciālists Vladislavs Ruskuls minēja mazdārziņus Nometņu ielas rajonā un Grīvas kapus.

Daugavpils novada domes izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts, komentējot situāciju Vaikuļānos, atzina, ka ledus sastrēgums pamazām sāk skaloties un ir cerības, ka tuvākajā laikā tas tiks pārrauts. Situāciju gan sarežģījot tas, ka Daugava lejpus Nīcgales joprojām nav atbrīvojusies no ledus.

«Citos gados ledus sastrēgumi pie Vaikuļāniem tikuši pārrauti jau pie 5,5 metriem. Patlaban ūdens līmenis ir paaugstinājies līdz 6,6 metriem, bet ledus sastrēgums joprojām nekust,» stāstīja Aizbalts.

Šodien operatīvo dienestu darbinieki no palu ūdeņu apņemtajām mājām Daugavpils novada Sventes un Kalkūnes pagastā evakuējuši divas ģimenes ar bērniem.

Kā iepriekš pastāstīja Daugavpils novada domes izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts, no Sventes pagasta Nīcgales ciema evakuētā ģimene vakar vakarā tikusi brīdināta par applūšanas draudiem, taču nolēmusi riskēt un nedoties no vasarnīcas mājās, pārnakšņot turpat uz vietas. No rīta, kad vasarnieki nolēmuši doties mājās, ceļš jau bija applūdis.

Trešdien ūdens visstraujāk kāpis Daugavā pie Krāslavas

Trešdien laika periodā no deviņiem rītā līdz sešiem vakarā ūdens līmenis Daugavā pie Krāslavas paaugstinājies par 104 centimetriem (cm), liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra jaunākie dati.

Ūdens līmenis šeit sasniedzis 7,8 metrus virs novērojumu stacijas nulles punkta; palieņu applūšana sākas no 8,4 metriem. Pēdējo gadu augstākā atzīme tika sasniegta 2010.gada palos - 9,14 metru.

Daugavpilī piecos pievakarē ūdens līmenis sasniedza 7,11 metru atzīmi, bet nākamās stundas laikā tas pazeminājās līdz 6,88 metriem, jo sakustējās ledus sastrēgums lejpus Daugavpils. Pilsētā un tās apkaimē kopš otrdienas applūdušas palienes, bet kritiskā plūdu robeža Daugavpilī ir 7,5 metri.

Jau ziņots, ka Daugavpils novadā, Līksnas pagastā, dārzkopības kooperatīvā «Lubasti» trešdien applūdušas 115 dārza mājiņas, pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve Viktorija Šembele.

Ūdens līmenis Jēkabpilī dienas laikā krities par 70 cm, pie Zeļķu tilta - par 140 cm. Pļaviņās pēdējo stundu laikā ūdens līmenis bijis stabils, sešos vakarā tas bija par 60 cm augstāks nekā no rīta. Jau ziņots, ka hidrologi brīdina par gaidāmu strauju ūdens līmeņa kāpumu Pļaviņās, jo tiek prognozēta ledus sastrēguma virzība uz pilsētas pusi.

Ogres upē Ogres pilsētas novērojumu stacija trešdien fiksējusi ūdens līmeņa pazemināšanos par pusmetru. Citās Vidzemes un Latgales upēs ūdens cēlies vidēji par 5-30 cm.

Pļaviņās Daugavas līmenis kāpis par metru, plūdu nav

Ūdens līmenis Daugavā pie Pļaviņām ir kāpis par metru - līdz 71,54 metriem virs jūras līmeņa, bet rīta pusē tas bija vēl 70,54 metrus virs jūras līmeņa. Taču ledus vēl neiet un plūdu Pļaviņās pagaidām nav, informēja Pļaviņu novada domes priekšsēdētājas vietnieks Ainārs Arnītis.

Viņš pastāstīja, ka ūdens līmenis Daugavā pie Pļaviņām kāpis par metru, bet tas ir aptuveni trīs metrus zemāk par kritisko robežu - 74,50 metriem virs jūras līmeņa.

Ledus joprojām ir iestrēdzis pie Aiviekstes ietekas Daugavā.

Tuvākajā laikā ledus sastrēgums virzīsies uz Pļaviņu pusi. Pļaviņu posmā strauji paaugstināsies ūdens līmenis, un ūdens līmenis pie Pļaviņām var pārsniegt atzīmi 73,2 metrus BS, prognozē meteoroloģijas centrs.

Pļaviņu novadā zemessargi, Pašvaldības policija un Valsts policijas darbinieki, kā arī pašvaldības speciālisti ir gatavībā un seko situācijai, iepriekš informēja Pļaviņu novada domes priekšsēdētājas vietnieks.

Viņš pastāstīja, ka uzņēmums «Latvenergo» pie Daugavas uzstādījis divas novērošanas kameras, ar kuru palīdzību Pļaviņās visi seko pārmaiņām upē.

No rīta ledus Daugavā bija iestrēdzis pie Zeļķu tilta, kas ir dzelzceļa tilts pār Daugavu, kas atrodas Krustpils novada Krustpils pagastā, aptuveni septiņus kilometrus no Jēkabpils.

Jau ziņots, ka pārplūstošās Daugavas ūdeņi Daugavpils novadā nošķīruši no ārpasaules vairākus ciemus ar tajos mītošajiem ap pussimts cilvēkiem.

No ārpasaules patlaban ir nošķirti Mazie un Lielie Ribaki, kuros dzīvo 30 līdz 40 cilvēki, Aizupes ciems, kurā mīt 12-15 cilvēki, un Nīcgales ciems, kur atrodas vairākas mājas, kuras to īpašnieki izmanto galvenokārt kā vasarnīcas.

Pārējo no ārpasaules nošķirto ciemu iedzīvotāji, līdz kuru mājām patlaban var nokļūt vienīgi ar laivu, no evakuācijas pagaidām atteikušies.

Palu ūdeņi Daugavpils novadā appludinājuši arī vasarnīcas dārzkopības kooperatīvā «Ļubaste», vairākus vecā Ilūkstes ceļa un ceļa Daugavpils-Rubanišķi posmus, kā arī vairākus pagastu ceļus Līksnas un Sventes pagastā.

Pēdējo stundu laikā applūdušo dārza mājiņu skaits kooperatīvā «Ļubaste» pieaudzis, sasniedzot 115, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta preses pārstāve Inga Vetere. Kooperatīvā patlaban uzturas kopumā astoņi cilvēki, kuriem piedāvāts evakuēties, bet viņi no šīs iespējas atteikušies.

Ūdens līmenim Daugavā sasniedzot 7-7,5 metru atzīmi, Daugavpilī sāk applūst zemākās vietas un ielas. Daugavpils novadā pie šāda ūdens līmeņa sāks applūst arī dārzkopības kooperatīvi «Kooperators» un «Maļutki».

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu