Ogrē plūdi beigušies; sāk postījumu novēršanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ledus krāvumi Ogres upē ir izgājuši un upes straume ir atjaunojusies, tāpēc turpmāki pali šopavasar vairs netiek prognozēti, taču pilsētai ir nodarīti milzīgi zaudējumi, pastāstīja Ogres novada domes pārstāvis Nikolajs Sapožņikovs.

«Ūdens brīvi plūst uz Daugavu, nesdams sev līdzi ledus gabalus, kokus, dēļus, žogus un vēl daudz ko citu no plūdu skartajām teritorijām. Taču milzīgi ledus blāķi vēl arvien guļ Ogres upes krastos, acīmredzot vēl kāds laiks paies, kamēr saule un pavasara lietus tos izkausēs,» norādīja Sapožņikovs.

Satraukuma un briesmu pilnā nedēļa ogrēniešiem ir garām, un tikai tagad varēs aplēst, kādu postu plūdi šopavasar ir nodarījuši gan pilsētā, gan dārzkopības sabiedrībā «Ogre», Ogresgalā un novada pagastos.

Plūdi nodarījuši lielu postu virknei dzīvojamo ēku, viena māja nopostīta pilnībā - ūdens izgāzis logus un durvis, izmirkusi arī otrā stāva grīda.

Pašvaldībai būs jāveic pārrautā aizsargdambja atjaunošana.

Ogres novada domes priekšsēdētājs Edvīns Bartkevičs šodien tiksies ar vides aizsardzības un pašvaldības lietu ministru Edmundu Sprūdžu (RP), lai runātu par iespējamo valsts palīdzību plūdu seku likvidēšanā un zaudējumu kompensēšanā.

Novada pašvaldība un Civilās aizsardzības komisija aicina cilvēkus nelietot ūdeni no akām plūdu skartajos īpašumos. Ogres mērs uzdevis pašvaldības aģentūrai «Mālkalne» organizēt dzeramā ūdens piegādi plūdu skartajām mājām Ogrē.

Pilsētā sākta applūdušo pagalmu, aku, kanalizācijas un pagrabu izsūknēšana. Tā kā pašvaldības aģentūras rīcībā ir ierobežots atbilstošas tehnikas vienību skaits, šo darbu veikšanai tiks piesaistīti papildu resursi.

Pašvaldības policijai ir uzdots nodrošināt policistu dežūras plūdu skartajās teritorijās, lai cilvēki uz vietas varētu iegūt nepieciešamo informāciju. Šim nolūkam šajās vietās tiks izvietoti stendi ar informāciju, kur iedzīvotāji var vērsties pēc palīdzības, kur nomazgāties pašiem un drēbes izmazgāt, kur atrast pajumti nepieciešamības gadījumā.

Sapožņikovs norādīja, ka nākamnedēļ, 27.aprīlī, kad visā Latvijā notiks Lielā talka, pašvaldības vadība aicinās iedzīvotājus talkas dienā strādāt plūdu skartajās teritorijās. Arī pašvaldības darbinieki talkos tieši šajās vietās.

Kā ziņots, pēc Ogres novadu skārušo plūdu situācijas izvērtēšanas nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) vēstulē Sprūdžam ir lūgusi rast finansiālu atbalstu plūdos cietušajām ģimenēm. «Šādā situācijā par pašvaldību jautājumiem atbildīgajai ministrijai būtu jāsniedz skaidrs vēstījums cilvēkiem, ka ikviena plūdu skartā ģimene varēs saņemt finansiālu atbalstu savu mājokļu tehniskā stāvokļa uzlabošanai,» uzskata VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Arī VL-TB/LNNK deputāts Romāns Naudiņš norāda, ka nacionālā apvienība izprot valsts budžeta situāciju, taču «dažus simtus latu katrai no šīm ģimenēm budžetā ir jāvar atrast».

VL-TB/LNNK frakcija ir aicinājusi ministru Sprūdžu personīgi apmeklēt plūdu skarto teritoriju, lai novērtētu situācijas nopietnību, plūdu radīto postu un nelaimē nonākušajiem cilvēkiem nepieciešamā atbalsta apjomu. Nacionālā apvienība arī norāda, ka Ogres novads nav vienīgais, kurā plūdu dēļ izveidojusies kritiska situācija. Līdzīga nelaime ir piemeklējusi arī citus Latvijas novadus un pilsētas.

Kā ziņots, Ogres novada iedzīvotāji, kuri cietuši plūdos, var saņemt visa veida nepieciešamo palīdzību - gan sausu apģērbu, gan siltu maltīti, iespēju nomazgāties un saņemt īslaicīgu pajumti, informē Ogres novada sociālais dienests.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu