Plūdu dēļ izsludina ārkārtas situāciju Daugavpils pusē (20)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valdība pirmdien ārkārtas sēdē nolēma izsludināt ārkārtas situāciju Daugavpilī un Daugavpils novadā, kas pašvaldībām sadarbībā ar atbildīgajiem dienestiem dod tiesības nepieciešamības gadījumā evakuēt iedzīvotājus no plūdu skartajām teritorijām, pēc valdības sēdes pastāstīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.

Ar valdības lēmumu pašvaldībām uzdots, sadarbojoties ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, kā arī Valsts policiju nepieciešamības gadījumā evakuēt cilvēkus. Savukārt pamestajām ēkām jānodrošina apsardze. Pašvaldībām ir tiesības nepieciešamības gadījumā izmantot līdzekļus un resursus, kas ir pieejami robežsardzei un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

Viņš norādīja, ka

ārkārtas situācija ir izsludināta uz vienu nedēļu

un, ja situācija nemainīsies, pēc nedēļas tiks sasaukta atkārtota valdības ārkārtas sēde.

Pirmdien Daugavā Latvijas teritorijā tika sasniegts šā gada palu maksimums. Upes posmā no Daugavpils līdz Jēkabpilij ūdens līmenis pirmdien vēl paaugstināsies par vienu līdz pieciem centimetriem (cm), taču jau otrdien sāksies lēna ūdens atkāpšanās.

Pulksten deviņos no rīta ūdens līmenis Daugavpilī sasniedza 7,88 metrus, kas ir 15 cm virs 2010.gada palu maksimālās atzīmes un 38 cm virs bīstamās robežas. Krāslavas novada Piedrujā ūdens pakāpies līdz 12,11 metriem jeb 48 cm augstāk nekā 2010.gadā, Krāslavā – līdz 9,43 metriem, kas ir 29 cm virs 2010.gada maksimālās atzīmes.

Iepriekš izsludināt ārkārtas situāciju plūdu skartajās teritorijās valdību aicināja arī citas Latvijas pašvaldības.

VUGD izglābis sešus pieaugušos, divus bērnus un suni

Plūdu skartajā Daugavpils novada Līksnas pagasta kooperatīvā «Kooperators» glābēji pirmdien izglābuši sešus pieaugušos, divus bērnus un arī suni, kuri nespēja tikt ārā no applūdušajām mājām, uzzināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

VUGD sabiedrisko attiecību pārstāve Viktorija Šembele pastāstīja, ka

«bez glābēju spēkiem viņi nevarētu tik ārā,

jo mājas slīgst ūdenī, kas ir līdz pat 70 centimetru dziļš». Šie cilvēki tika evakuēti no trim mājām.

Vēl triju citu māju iedzīvotāji atteikušies mājas pamest, bet vienas mājas iemītnieks pats evakuējies.

Kooperatīva

«Kooperatora» teritorijā atrodas vairāki simti māju.

VUGD turpina apsekot applūdušo teritoriju.

Jau vēstīts, ka pirmdien pulksten 7.15 VUGD saņēma izsaukumu, ka kooperatīvā «Kooperators» plūdu dēļ ir pārrauts aizsargdambis 15 metru garumā.

VUGD uzsvēra, ka

tiek strādāts pie dambja nostiprināšanas

‒ Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji ar smilšu maisiem palīdz nostiprināt dambi, un applūdušajām dārza mājiņām un dzīvojamām mājām tiek atvienota elektrība.

Tiek apsekotas mājas, bet lielākā daļa iedzīvotāju no evakuācijas atsakās.

Savukārt Daugavpils novada pašvaldības izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts norādīja, ka applūdušas aptuveni 40 līdz 50 dārza mājiņu un dziļākajās vietās ūdens sasniedz vienu metru.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka naktī uz pirmdienu uz Daugavpili tika atvests konteinervedējs ar glābšanas aprīkojumu. VUGD operatīvais dežurants pastāstīja, ka kritiskākās vietas pašlaik ir Daugavpils un Pļaviņas, kur ir paaugstinājies ūdens līmenis. Arī Valmierā ūdens līmenis ir paaugstinājies.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu