Ūdens līmenis Gaujā pie Valmieras naktī pieaudzis vēl par 26 cm (13)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pagājušajā naktī ūdens līmenis Gaujā pie Valmieras pieaudzis vēl par 26 centimetriem, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Kā sacīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Vidzemes reģiona brigādes komandieris un Civilās aizsardzības komisijas vadītājs Jānis Skrastiņš, ūdens līmenis pieaug par aptuveni trīs centimetriem stundā. Saglabājoties šādai tendencei, sagaidāms, ka diennakts laikā ūdens līmenis Gaujā pie Valmieras varētu pieaugt par aptuveni 60 centimetriem.

Patlaban Gaujas ūdeņi ir gandrīz sasnieguši kādu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju.

Strenčos nakts laikā ūdens līmenis Gaujā cēlies par aptuveni 20 centimetriem. Šajā apdzīvotajā vietā palu ūdeņi apdraud vairākas privātmājas.

Kā norādīja Skrastiņš,

bažas radot sinoptiķu prognozes, ka šodien Vidzemē gaidāms stiprs lietus. «Ja tas piepildīsies, būs švaki,»

sacīja Skrastiņš.

Glābēju palīdzība šonakt gan nav bijusi nepieciešama.

Savukārt ūdens līmenis Gaujā pie Carnikavas pēdējo 12 stundu laikā nav mainījies un situācija joprojām saglabājas tuvu kritiskajai.

Tikmēr Daugavā pie Daugavpils kopš vakardienas vakara ūdens līmenis kāpis par četriem centimetriem. Kā prognozē VUGD, ja nenotiks kas ārkārtējs, iespējams, kritiskais ūdens līmenis - astoņi metri - netiks sasniegts. Tā ļaujot prognozēt arī kaimiņvalsts Baltkrievijas glābšanas dienestu sniegtā informācija par palu ūdeņiem šajā valstī.

Glābēju palīdzība saistībā ar ūdens līmeņa celšanos iedzīvotājiem šonakt gan nav bijusi nepieciešama.

Izsludina ārkārtas situāciju

Kā ziņots, valdība vakar speciāli sasauktajā ārkārtas sēdē nolēma, ka

ārkārtas situācija saistībā ar plūdiem Daugavpilī un Daugavpils novadā ir izsludināma uz nedēļu.

Ārkārtas situācija nozīmē, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam būs tiesības īstenot piespiedu evakuāciju no plūdu skartajiem rajoniem. Savukārt tiesībsargājošajām iestādēm uzdots apsargāt tās saimniecības, no kurām ir evakuēti iedzīvotāji.

Tāpat ārkārtas situācijas izsludināšana nozīmē, ka nepieciešamības gadījumā būs tiesības izmantot Valsts robežsardzes un Nacionālo bruņoto spēku rīcībā esošos līdzekļus.

Par iedzīvotāju piespiedu evakuāciju lems Daugavpils novada Civilās aizsardzības komisija. Pēc pašreizējām aplēsēm, varētu tikt evakuēti vairāki simti cilvēku. Patlaban ūdens līmeņa celšanās nav tik strauja, un iedzīvotāju evakuācija vēl nav nepieciešama.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu