Ūdens līmenis Gaujā pie Valmieras krīt; plaši plūdi var nebūt (25)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pēc cerīgas nakts šorīt atkal bija vērojama ūdens līmeņa celšanās Gaujā pie Valmieras. Trešdien deviņos rītā Valmierā ūdens līmenis Gaujā paaugstinājies līdz 4,94 metriem, kas ir 13 centimetru (cm) virs 2010.gada palu maksimālās atzīmes.

Gaujā pie Valmieras ūdens līmenis trešdienas rītā sācis pamazām atkāpties, ļaujot cerēt, ka plūdi pilsētai ies secen, aģentūrai BNS pavēstīja Valmieras domes pārstāve Kristīne Melece.

Viņa pastāstīja, ka plkst.10 Gaujā pie Valmieras ūdens līmenis pat ir samazinājies par vienu centimetru. Līdzīgas ziņas saņemtas arī no Strenčiem. Tas, pēc Meleces vārdiem, ļauj cerēt, ka lielākais ūdens līmenis upē būs sasniegts un turpmāk būs gaidāma tā samazināšanās.

Domes pārstāve sacīja ‒ lai arī augstais ūdens līmenis pilsētā vietām radījis problēmas, kopumā situācija ir mierīga.

Pēc Meleces teiktā, vietām pilsētā applūdušas lietus kanalizācijas akas, kurās līdz ar ūdens līmeņa pieaugumu tiek spiests laukā tur sakrājies ūdens, bet vietās, kur upe ir vistuvāk, applūdušas trīs ielas un to posmi. Ūdens pašlaik ir pietuvojies uzņēmuma «Valmieras mēbeles» vārtiem, taču teritoriju nav applūdinājis.

Situācija citviet Latvijā

Sagaidāms, ka Valmierā drīzumā sāksies pakāpeniska palu ūdeņu atkāpšanās, savukārt Cēsīs, Siguldā, Ādažos un Carnikavā gaidāma ūdens līmeņa paaugstināšanās Gaujā un plašāku palieņu applūšana.

Daugavā pie Krāslavas ūdens līmenis pēdējās diennakts laikā krities par septiņiem centimetriem, Daugavpilī - par vienu centimetru. Pie Līvāniem un Jēkabpils ūdens saglabājas nemainīgi augstā līmenī, bet arī šeit drīzumā sāksies plūdu atkāpšanās, tā notiks lēni - vairāku dienu garumā.

Aiviekstē pie Lubānas ūdens līmenis pēdējā diennaktī pakāpies par sešiem centimetriem, par diviem centimetriem pārspējot 2010.gada palu maksimālo atzīmi. Pārējās Latvijas upēs turpinās ūdens līmeņa pazemināšanās vai nelielas tā svārstības.

Savukārt Valmierā diennakts laikā ūdens līmenis pieaudzis par 37 centimetriem, tomēr kritiska situācija vēl nav izveidojusies. Kā sacīja VUGD Vidzemes reģiona brigādes komandieris un Civilās aizsardzības komisijas vadītājs Jānis Skrastiņš, ūdens līmenis joprojām ceļas, tomēr pieauguma temps ir krietni samazinājies - šorīt laikā no plkst. 3 līdz plkst. 6 tas pieaudzis par vienu centimetru.

Pēc Skrastiņa teiktā, patlaban applūduši četru daudzdzīvokļu māju pagrabstāvi. Pie šīm mājām naktīs dežurējuši glābēji, lai būtu gatavībā evakuēt cilvēkus, ja rastos bīstamas situācijas.

Prognozētā kritiskākā Gaujas ūdens līmeņa robeža Valmierā ir 5,2 līdz 5,3 metri. Šorīt tas bija 4,91 metrs, informēja VUGD.

Kā ziņots, vakar Valmieras pilsētas pašvaldības civilās aizsardzības komisijas sēdē nolemts pagaidām nelūgt izsludināt ārkārtas situāciju Valmierā pavasara palu dēļ.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu