Lielajā talkā piedalījušies 85 000 iedzīvotāju (154)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lielā talka šodien pulcējusi apmēram 85 tūkstošus iedzīvotāju, TVNET informēja Lielās talkas mediju koordinatore Anna Blaua.

Papildināts viss teksts

Informācija apkopota, ņemot vērā, ka atsevišķās vietās talkots gan 20.aprīli, kas bija sākotnēji noteiktais Lielās talkas datums, gan vakar un šodien.

Pagājušajā gadā tika lēsts, ka Lielajā talkā Latvijas sakopšanā piedalījušies ap 210 000 iedzīvotāju,

2011.gadā - ap 190 000 talcinieku, bet vēl gadu iepriekš - aptuveni 150 000 līdz 160 000 dalībnieku.

No Rīgas izved 50 tonnas atkritumu

Šodien Rīgā darbojas astoņas atkritumu savākšanas mašīnas un ir izvestas 50 tonnas atkritumu. Līdz dienas beigām varētu tikt izvests vēl šāds pats atkritumu apjoms. Atkritumu savākšana turpināsies vēl vismaz pāris dienas, tāpēc kopējie apjomi būs zināmi nākamās nedēļas laikā.

«Cilvēku skaits šogad ir ievērojami mazāks nekā pērn, bet domāju, ka padarīts ir tikpat daudz, cik iepriekšējo gadu talkās. Šogad laika apstākļi bija ļoti īpaši, tāpēc vēl jo īpašāku paldies vēlos izteikt visiem tiem iedzīvotājiem, kuri piedalījās Lielajā talkā tieši šodien, nebaidījās no lietus un drēgnā laika un devās ārā, lai piepildītu mūsu kopīgo mērķi - Latvija tīrākā valsts pasaulē,» uzsvēra Lielās talkas darba grupas vadītāja Vita Jaunzeme.

Atsevišķās vietās talka pārcelta

«Šogad Lielā talka pielāgojas dabai kā nekad, tāpēc nebaidīšos teikt, ka šogad kā vēl nekad Lielā talka noris nedēļu. Vispirms ieilgušās ziemas dēļ pārcēlām sākotnēji noteikto Lielās talkas datumu no 20.aprīļa uz 27.aprīli, savukārt šodien nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ atsevišķās Latvijas vietās talka pārcelta uz nākamajām siltākajām un saulainākajām dienām. Tāpēc talkoja gan pāgajušajā sestdienā, gan šodien, gan talkos rīt un 1.maijā un, iespējams, vēl pēc nedēļas.

Nav svarīgs datums, svarīgi ir sakopt vidi un izdarīt labu darbu,»

uzsver Lielās talkas darba grupas vadītāja Vita Jaunzeme.

Ja talkas tiek pārceltas, tas obligāti jāsaskaņo ar koordinatoriem, lai atbilstoši pēc tam varētu organizēt savākto atkritumu izvešanu.


Šogad Lielajai talkai tika pieteikts rekordliels talkošanas vietu skaits un novērojams, ka ar katru gadu pieaug labiekārtošanas talku vietu skaits.

Visaktīvāk talko Ogrē

Īpaši atzīmēšanas vērts, ka aktīva talkošana noris Ogrē, kur Lielajā talkā piedalās ap 1200 dalībnieku, turklāt jau savāktas 150 tonnas atkritumu.

Lielākā daļa atkritumu – 120 tonnas savāktas no plūdu zonas, kur pēc pavasara paliem ūdens atgriezies Ogres upes gultnē un jau vakar tika novākti arī bīstamie ledus blāķi.

Arī Ogres novadā atsevišķās vietās tāpat kā vēl dažās vietās Latvijā talka pārcelta uz
1.maiju.

Kā ikkatru gadu, arī šogad lielākoties savākti tradicionālie atkritumi – PET un stikla pudeles, papīra un plastmasas iepakojumi, kā arī zaļie atkritumi – vecās lapas, zari. Lielās talkas laikā atrasti gan sprādzienbīstami priekšmeti, gan ugunsdzēšamais aparāts un padomju laika telefons, gan jau tradicionāli nolietotā sadzīves tehnika.

Šogad Lielā talka norisinās 1558 reģistrētās talkošanas vietās, no kurām 207 vietas reģistrētas Rīgā.

Talkošanas kustība Latvijā tika sākta 2008.gadā, kad tajā piedalījās 50 tūkstoši cilvēku. Turpmākajos gados talkotāju skaits arvien ir pieaudzis un pērn bija jau aptuveni 210 tūkstoši talcinieku. Piecu gadu laikā Lielās talkas ietvaros kopumā ir savāktas 9362 tonnas un 600 tūkstoši atkritumu maisu.

Tās mērķis ir padarīt valsti tīrāku līdz tās 100. dzimšanas dienai, kā arī mudināt iedzīvotājus pašiem labiekārtot un rūpēties par vidi sev apkārt.

Komentāri (154)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu