Eksperti nespēj izskaidrot auksto un slapjo laiku Anglijā (13)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Otrdien, 18.jūnijā, Lielbritānijas meteoroloģijas dienests «Met Office» organizēja 25 laikapstākļu un klimata ekspertu sanāksmi, lai apspriestu pēdējo gadu neparasti auksto un slapjo laiku Britu salās un arī citviet Eiropā, liecina «Met Office» mājaslapā publicētā informācija.

Vislielākā uzmanība tika pievērsta trīs sezonu analīzei - 2010.-2011. gada aukstā ziema, 2012.gada slapjā vasara un šā gada aukstais pavasaris. Tomēr, līdzīgi kā iepriekš, eksperti nespēja rast vienotu skaidrojumu laikapstākļu pārmaiņām Lielbritānijā.

Novirzes saista ar strāvplūsmu

Visas novirzes no normas izraisījusi gaisa strāvplūsmas («jet stream») pārvietošanās, bet šo izmaiņu cēlonis joprojām ir mīkla. Strāvplūsma ir ļoti strauji plūstoša gaisa strāva aptuveni desmit kilometru augstumā, tā veidojas vidējā platuma grādos starp aukstu gaisu, kas ieskauj zemeslodes polus, un siltu gaisu tropos.

Kā ticamākie gaisa strāvplūsmas pārvietošanās iemesli minēti dabiski ilgtermiņa cikli, tostarp izmaiņas saules aktivitātē, ūdens temperatūras izmaiņas okeānos, kā arī okeāna straumju pārmaiņas. Turklāt jaunākie pētījumi arvien vairāk vedina domāt, ka laikapstākļus Eiropā stipri ietekmē sarūkošās ledāju platības Arktikā.

Cikli var ilgt desmit un vairāk gadu

Tā kā minētie cikli var ilgt desmit un vairāk gadu, «Met Office» norāda, ka

arī turpmākajos gados britiem jārēķinās ar paaugstinātu vēsu vasaru un aukstu ziemu varbūtību;

sinoptiķi gan mierina, ka tas neizslēdz arī kādas karstas vasaras iespējamību.

Sanāksmes noslēgumā eksperti vienojās, ka nepieciešama padziļināta izpēte par to, kā notiek siltuma apmaiņa starp atmosfēru un okeāniem, kā laikapstākļus ietekmē stratosfēra un klimata pārmaiņas.

Aukstākais pavasaris kopš 1962. gada

Šā gada pavasaris Lielbritānijā bija aukstākais kopš 1962.gada, 2012.gads bija otrs lietainākais kopš meteoroloģisko novērojumu sākšanas, turklāt pērnā gada vasara Lielbritānijā bija lietainākā pēdējo 100 gadu laikā, savukārt 2010.gada decembris kļuva par aukstāko gada noslēdzošo mēnesi zināmajā vēsturē.

Saskaņā ar «Met Office» apkopotajiem datiem no pēdējām septiņām vasarām Lielbritānijā sešas bijušas slapjākas par normu, turklāt 2007., 2011. un 2012. gada vasara britiem atnesusi «trīskāršu vilšanos» - lietus bija vairāk nekā parasti, savukārt gaisa temperatūra un saules spīdēšanas ilgums bija mazāks par ilggadējo vidējo rādītāju.

Jau vēstīts, Lielbritānijas meteoroloģiskais dienests saņēmis pārmetumus par to, ka publiskajā telpā tiek radīts iespaids, ka pēdējos gados pieredzētais sausums, plūdi, aukstuma un karstuma viļņi Lielbritānijā un citviet pasaulē ir saistīti ar cilvēces izraisītām klimata izmaiņām, bet tikai šaurā speciālistu lokā tiek atklāta patiesība - pagaidām nav gūti pārliecinoši pierādījumi, kas izskaidrotu minēto dabas parādību sākotnējos cēloņus un to saistību ar cilvēces saimniecisko darbību.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu