Baltijas jūrā sākušas ziedēt zilaļģes (5)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Šogad neparasti agri Baltijas jūrā sākušas ziedēt zilaļģes, tās šonedēļ manītas arī Latvijas piekrastē, liecina Zviedrijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūta apkopotā informācija.

Pirmās zilaļģes ūdens virskārtā manītas 19.jūnijā Baltijas jūras dienvidos pie Polijas un Lietuvas. Kopš 2002.gada, kad Zviedrijas speciālisti sāka regulāru jūras uzraudzību, vienīgi 2009.gadā zilaļģu masveida savairošanās novērota tikpat agri kā šogad.

25.jūnijā zilaļģes manītas arī Baltijas jūrā pie Ventspils un Sāremā salas.

Aļģu ziedēšana jeb masveida savairošanās iespējama, ūdens temperatūrai pārsniedzot +15 grādu. Tā kā maijā un jūnijā bijis neparasti silts laiks, arī ūdens temperatūra ir augstāka nekā citus gadus, kas veicina aļģu vairošanos. To koncentrāciju ietekmē arī vējš un viļņi.

Zied arī citās valstīs

No Somijas saņemtas ziņas par zilaļģu savairošanos atsevišķos ezeros. Tā kā Latvijā bijis siltāks laiks nekā Somijā, visticamāk, arī vietējās ūdenstilpēs vietām jau ir savairojušās zilaļģes.

Vairākas zilaļģu sugas izdala kaitīgas vielas jeb toksīnus, kas var izraisīt saindēšanos un pat nāvi, ja tiek iedzerts piesārņots ūdens. To, vai zilaļģes konkrētajā vietā ir toksiskas, nevar noskaidrot pēc izskata, nepieciešams veikt laboratoriskus testus. Tādēļ jāizvairās no jebkādas saskares ar ūdeni, kurā ir zilaļģes.

Kā tās izskatās?

Neliels daudzums zilaļģu izskatās kā mazi zaļi vai dzeltenīgi punktiņi, kas peld ūdenī. Saulainā laikā un lēnā vējā tās strauji savairojas un ūdens var pārklāties ar zaļganīgu plēvi. Ūdens var iekrāsoties arī brūnā vai dzeltenīgā krāsā un iegūt nepatīkamu smaku un zupai līdzīgu konsistenci.

Ar zilaļģēm piesārņotā ūdenī nedrīkst peldēties, ūdenim nedrīkst laist klāt bērnus un dzīvniekus. Šādu ūdeni nedrīkst izmantot nekādiem nolūkiem, jo pat pēc uzvārīšanas toksīni nepazūd. Ja tomēr notikusi saskare ar zilaļģēm, nekavējoties jānomazgājas tīrā ūdenī, var lietot aktivēto ogli, smagas saindēšanās gadījumā jāsazinās ar mediķiem. Par bīstamo situāciju, kas izveidojusies ūdenstilpē, jāinformē vietējā pašvaldība.

Cilvēku saindēšanās ar zilaļģēm notiek ļoti reti, jo ūdens piesārņojums ir acīm redzams; visbiežāk cieš dzīvnieki, kuri pēc šāda ūdens iedzeršanas var nomirt.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu