Maskavā lietainākais septembris vismaz pēdējo 130 gadu laikā (5)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Šā gada septembris Maskavā kļuvis par vislietaināko rudens mēnesi kopš meteoroloģisko novērojumu sākšanas pirms 130 gadiem, liecina Krievijas Hidrometeoroloģijas centra apkopotā informācija.

Nokrišņu daudzums Maskavas centrā sasniedzis 181 milimetru, iepriekšējais rekords bija 171 milimetrs tālajā 1885.gadā. Mēneša nokrišņu norma, kas ir 65 milimetri, tādējādi pārsniegta teju trīskārtīgi.

Neparasti lielo nokrišņu daudzumu sinoptiķi skaidro ar noturīgu zema spiediena apgabalu Krievijas rietumu daļā, kas daudzviet izraisīja ilgstošu lietu, vietām arī uzsniga pirmais sniegs.

Savukārt Krievijas dienvidu pilsētā Sočos, kur pēc dažiem mēnešiem notiks ziemas olimpiskās spēles, dažās dienās nolijis vēl vairāk nekā Maskavā visa mēneša gaitā. 23.-25.septembrī nokrišņu daudzums Sočos sasniedza aptuveni 200 milimetru, izraisot plašus plūdus.

Ļoti plaši plūdi pēdējā laikā skāruši arī Krievijas austrumus, kur Amūras upē augustā tika reģistrēts visu laiku augstākais ūdens līmenis.

Sinoptiķi norāda, ka pēdējos gados Eiropā un Āzijā vairākkārtēji novērota ilgstoša ciklona vai anticiklona atrašanās vienā vietā. Iepriekšējos gados nekustīgs anticiklons daudzviet Krievijā izraisīja rekordlielu karstumu un sausumu. Galvenie faktori, kas periodiski pārtraukuši ierasto gaisa plūsmu no rietumiem uz austrumiem, varētu būt klimata izmaiņas un Saules aktivitātes samazināšanās.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu