Kā rīkoties vētras laikā? (32)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina cilvēkus sagatavoties spēcīgajām vēja brāzmām un atgādina par drošu rīcību vētras laikā, lai pasargātu sevi un apkārtējos no vētras radītajiem postījumiem.

Sola vētru

Jau vēstīts, ka saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) sniegto informāciju šonakt Latviju sasniegs vētra. Vakarā pēc plkst. 18:00 dienvidrietumu vējš sāks pieņemties spēkā, nakts pirmajā pusē Baltijas jūras piekrastē brāzmās jau sasniedzot 25 m/s. Nakts vidū un otrajā pusē arī Vidzemes ziemeļos brāzmās sasniedzot 25 m/s. Rīgā pēc pusnakts ir gaidāmas vēja brāzmas līdz 20-23 m/s.

VUGD aicina cilvēkus sagatavoties spēcīgajām vēja brāzmām un atgādina par drošu rīcību vētras laikā, lai pasargātu sevi un apkārtējos no vētras radītajiem postījumiem. Lai savlaicīgi iegūtu informāciju par gaidāmo vētru, kā arī rīcību tās laikā, vēlams atstāt ieslēgtu radio vai televizoru.

Aicina uzlādēt telefonus

Lai vētra nepārsteigtu cilvēkus nesagatavotus, VUGD aicina parūpēties, lai mobilais telefons būtu pilnībā uzlādēts, jo spēcīgu vēja brāzmu dēļ mājokļi bieži paliek bez elektrības. Mobilais telefons palīdzēs sazināties ar apkārtējiem, kā arī nepieciešamības gadījumā izsaukt operatīvos dienestus pa tālruni 112.

VUGD aicina iespēju robežās vētras laikā uzturēties telpās,

jo lūstoši koki, vēja norauti reklāmas stendi un ēku konstrukciju daļas var apdraudēt ne tikai cilvēku veselību, bet arī dzīvību. Vētras laikā jāaizver logi, durvis un bēniņu lūkas, tāpat nav vēlams uzturēties tiešā logu tuvumā, jo lūstoši zari un vēja nesti priekšmeti var izsist loga rūtis.

Vienlaikus nevajadzētu aizmirst par ugunsdrošību - ja vētras rezultātā ir radušies elektrības pārrāvumi, būtu vēlams sagatavot kabatas lukturīšus, lai pārvietotos pa māju. Nevajadzētu atstāt degošu sveci bez uzraudzības. Tāpat ieteicams laikus pārliecināties, ka mājās ir baterijas, kuras ievietot radioaparātā. Elektrības pārrāvumu laikā radioaparāts ir vienīgā iespēja uzzināt par notikušo, kā arī operatīvo dienestu ieteikumus turpmākai rīcībai.

Bērni jāpavada uz skolu

Daudzdzīvokļu māju iemītniekiem jāpārliecinās, ka uz balkoniem neatrodas lietas, kuras vējš var aizpūst, tādējādi apdraudot garāmgājēju veselību un dzīvību. Tās lietas, kuras nevar pārvietot iekštelpās, ir stingri jānostiprina. Savukārt privātmāju un lauku iedzīvotājiem ir jāpārliecinās, ka viņu māju pagalmā visas vieglākās lietas ir piesietas vai nostiprinātas tā, ka vējš tās nevar aizpūst.

Ja nepieciešams novietot automašīnu, tam ieteicams izvēlieties vietu, kas nav zem kokiem vai tiešā to tuvumā.

Atrodoties ārpus telpām vētras laikā, jāizvairās pārvietoties un uzturēties zem kokiem, pie reklāmas stendiem un celtniecības sastatnēm, nav vēlams šķērsot tiltus. Ja vētras laikā bērniem ir jādodas uz skolas vai ārpusskolas nodarbībām vai jāatgriežas no tām, vēlams viņus pavadīt. VUGD neiesaka lietot lietussargu, jo tas samazina redzamību, pastiprināti uztver vēja brāzmas un var savainot garāmgājējus.

Aizliegts atrasties uz moliem

Vētras laikā jūrā var veidoties augsti viļņi, tāpēc VUGD brīdina, ka vētras laikā ir kategoriski aizliegts atrasties uz moliem. Šajā laikā mola akmeņi ir slideni, tāpēc viļņu, spēcīgā vēja un slideno akmeņu dēļ cilvēks viegli var iekrist ūdenī. No ūdens paša spēkiem izkļūt ārā teju nav iespējams un zemās ūdens temperatūras dēļ cilvēkam strauji iestājas ķermeņa atdzišana, uzsver Šembele.

Ja ir nogāzušies koki, pārrauti vadi, notikusi avārija vai cits negadījums, kas apdraud cilvēku veselību un dzīvību, iedzīvotāji tiek aicināti zvanīt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam pa tālruni 112.

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu