Vētras postījumi - lielākie kopš 2005.gada janvāra vētras (129)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijā otrdienas priekšpusdienā bez elektroapgādes ir aptuveni 70 000 tūkstoši mājsaimniecību. Salīdzinot ar situāciju otrdienas rītā, elektrības piegādi izdevies atjaunot vairāk nekā 30 000 klientu. Darbu pie aizvadītās nakts vētras izraisīto bojājumu novēršanas joprojām turpina 408 brigādes un visas pieejamās tehnikas vienības. Elektrotīklu bojājumu novēršana var aizņemt vairākas dienas.

Pievienota jaunākā informācija

Slimnīcu darbu Rīgā vētra būtiski neietekmē

12:29
Bērnu klīniskā universitātes slimnīca vētras laikā piedzīvojusi astoņus elektroapgādes pārrāvumus, kas operatīvi novērsti, pastāstīja slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Reinika. Slimnīcas pārstāve elektroapgādes pārrāvumus raksturoja kā nelielus un sacīja, ka tie nav būtiski ietekmējuši slimnīcas darbu. Kādu laiku gan bijuši traucēti videokameru ieraksti.

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas teritorijā stiprais vējš vairākiem kokiem aplauzis zarus, bet citus apgrūtinājumus nav radījis, pastāstīja slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Sīle. Arī elektropadeves traucējumu slimnīcā nav bijis.

Vētra nekādā ziņā nav ietekmējusi arī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas darbu, informēja slimnīcas preses sekretāre Dace Kārkliņa. Viņa pastāstīja, ka vakar Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā vērsušies 222 cilvēki, kas ir ierastā pirmdienas norma.

Veiksmīgi vētru pārcietusi arī Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca, informēja slimnīcas Energo un saimniecības nodaļas vadītājs Libērijs Počs.

Līdzīga situācija ir arī Rīgas 1.slimnīcā - stiprais vējš darbu nav apgrūtinājis. Slimnīcas Saimnieciskā departamenta direktors Marians Paplavskis norādīja, ka elektroapgāde slimnīcā netika traucēta, koki slimnīcas teritorijā nav krituši un arī slimnīcas jumtam postījumi nav nodarīti.

Savukārt Rīgas 2.slimnīcas teritorijā vējš apgāzis kādu vecu liepu, salaužot slimnīcas sētu un nosprostojot ceļu automašīnām, pastāstīja iestādes Saimnieciskā departamenta direktors Varis Spariņš. Koks gan ir operatīvi likvidēts un transporta kustība atjaunota. Citas problēmas vētra nav radījusi.

12:21 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) līdz pulksten 12 jau 189 reizes devies likvidēt vētras radītos postījumus, informēja dienesta pārstāve Viktorija Šembele.

Glābšanas darbi bija saistīti ar nolūzušo koku novākšanu no ceļa braucamās daļas un no automašīnām, pārrautiem elektrības vadiem, atrautiem reklāmas stendiem. Kopumā 141 reizi ugunsdzēsēji glābēji novāca kokus no ceļa braucamās daļas, 14 reizes no automašīnām un septiņas reizes no ēkām.

12:10 Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) aizvadītajā naktī nav saņēmis nevienu izsaukumu, kas būtu saistīts ar stiprajā vējā gūtām traumām, pastāstīja dienesta Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša.

Iedzīvotāji gan pamanījušies gūt citas traumas. No pirmdienas rīta līdz otrdienas plkst.8 dienests saņēmis kopumā 1192 izsaukumus, no kuriem 182 bijuši saistīti ar traumām.

Vētras radīto elektropiegādes pārrāvumu dēļ traucēts gan pasta, gan bankomātu darbs

11:44 Vētras radīto elektropiegādes pārrāvumu dēļ traucēts gan pasta, gan banku darbs. Latvijas pasts savā tvitera kontā informē, ka vētras radīto elektropiegādes pārrāvumu dēļ var būt traucējumi un kavējumi pasta nodaļu darbībā un piegādē Ventspilī, Kuldīgā, Ugālē, Piltenē, Jūrkalnē, Užavā, Zūrās, Nīkrācē, Vārmē, Turlavā, Alsungā, Gudeniekos, Kolkā, Dundagā, Rojā, Valdemārpilī, Mērsragā, Sabilē, Stendē, Laidzē, Ķūļos, Engurē, Lapmežciemā, Pūrē, Vānē, Pāvilostā.

«Swedbank» savukārt informē, ka vētras radīto elektrības traucējumu dēļ nestrādā Ventspils un Kuldīgas filiāles, kā arī ap 50 bankomāti dažādās vietās. Nestrādājošo bankomātu saraksts aplūkojams bankas mājaslapā.

Ventspils filiāli plānots atvērt ap plkst.12, jo elektrības padeve pilsētā daļēji atjaunota, savā tvitera kontā informē banka. Vētras dēļ elektrības piegāde Ventspilī pilnībā tika pārtraukta īsi pirms pusnakts, bet tagad elektroenerģijas piegāde atjaunota.

11:35 Vētras dēļ Latvijā traucēta elektroenerģijas piegāde 12 augstsprieguma 110 kilovoltu (kV) līnijās, savukārt neviena 330 kV līnija nav bojāta, informēja AS «Augstsprieguma tīkls» valdes priekšsēdētājs Varis Boks. Lietuvā atslēgusies viena 110 kV pārvades līnija, savukārt Igaunijā - piecas 110 kV augstsprieguma līnijas.

11:21 «Sprieguma atjaunošana klientiem notiek prioritārā secībā – vispirms elektroapgāde tiek atjaunota sabiedriskas nozīmes objektiem – slimnīcām, skolām, bērnudārziem, ražošanas objektiem, kā arī tajās līnijās, kurās ir pieslēgti daudzi lietotāji. Šodien [otrdien] vētras skartajos reģionos varētu būt vērojama nepastāvīga elektroapgāde, tas skaidrojams ar to, ka elektrotīkla dispečeri aktīvi veic pārslēgumus elektrotīklā, lai pēc iespējas drīzāk atjaunotu elektroapgādi pēc iespējas lielākam klientu skaitam,» klāstīja Rubene.

Tāpat viņa pastāstīja, ka «Sadales tīkla» pārstāvji reģionos sazinās ar vietējām pašvaldībām, lai informētu par elektroapgādes atjaunošanas gaitu un, ja nepieciešams, nodrošinātu ar ģeneratoriem sociāli jutīgus objektus. Piemēram, otrdienas rītā ģenerators piegādāts Strenču slimnīcai.

Situācija ar elektroapgādi Ventspilī būtiski uzlabota

11:03 Situācija ar elektroapgādi Ventspilī otrdienas priekšpusdienā ir būtiski uzlabojusies, norādīja Latvijas energoapgādes uzņēmuma «Latvenergo» preses sekretāre Ivita Bidere.

Viņa informēja, ka naktī uz otrdienu vētra izraisīja bojājumus kopumā deviņās elektroapgādes līnijās, izraisot atslēgumus Ventspils, Dundagas, Kuldīgas, Alsungas, Valdemārpils apakšstacijās.

Bidere norādīja, ka patlaban spriegums ir atjaunots un nodrošināts vairākās apakšstacijās – «Ventspils», «Venta», «Ventspils nafta», «Ventamonjaks» un «Alsunga», tādējādi būtiski samazinot bojājumu skaitu reģionā.

Elektroenerģijas piegādes problēmas ir arī Kuldīgā, Talsos un Dundagā. Ventspilī un Kuldīgā joprojām nedarbojas atsevišķi pārtikas veikali.

Kuldīgas pilsētā īpaši postījumi nav konstatēti

10:00 Kuldīgas novada pašvaldībā no AS «Sadales tīkls» saņemta informācija, ka elektropadeve pilsētā varētu tikt atjaunota tuvākās stundas laikā. Postījumi spēcīgā vēja dēļ Kuldīgā pagaidām nav konstatēti, izņemot nogāztus kokus un zarus.

Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa informēja, ka jau pirms kāda laika AS «Sadales tīkls» solīja atjaunot elektrību pēc stundas, bet tas attiecas uz Kuldīgas pilsētu, kur elektropadeve saistīta ar Ventspils līniju. Savukārt pagastos elektropadeve tiktu atjaunota vēlāk, kad arī būs vairāk skaidrības par bojājumiem. Elektropadeve bija pārtrūkusi visā Kuldīgas novadā.

Ūdens un siltumapgāde Kuldīgā ir nodrošināta, taču ir problēmas ar ēdināšanu bērnudārzos, tāpēc vecākiem ieteikts iespēju robežās šodien neatstāt bērnus dārziņos. Kā pozitīvu apstākli Bērziņa vērtēja to, ka skolēniem patlaban ir brīvlaiks.

Arī slimnīca turpina darbu, informēja Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja. Kuldīgas slimnīcas vadītājs Ivars Eglītis informēja, ka slimnīcā elektrības nav, tā darbojas ar ģeneratoru palīdzību. Mobilo telefonu sakari arī ir apgrūtināti, - aģentūrai LETA vairākkārt pārtrūka saruna ar slimnīcas vadītāju.

Vētra noposta Valmieras cietuma ūdenstorni

9:46 Otrdienas rītā spēcīgā vēja dēļ sagāzies Valmieras 35 metrus augstais ūdens tornis un nokritušas četras tvertnes, kas sver 30 tonnu katra.

Bez dzeramā ūdens cietums nav palicis, to piegādā uzņēmums «Valmieras ūdens». Savukārt sanitārajām vajadzībām ūdens tiek ņemts no ugunsdzēšanas tvertnes.

Valmieras cietuma vadība šobrīd veic visus avārijas seku likvidēšanas darbus un meklē risinājumus, lai šīsdienas laikā dzeramā ūdens padeve tiktu atjaunota. Valmieras cietumā atrodas 496 ieslodzītie.

No rītā 150 000 māju bez elektrības

Vētra plosījusies visos Latvijas reģionos,

visvairāk bojājumu ir Kurzemē un Vidzemē.

Jau ziņots, ka vētra lauzusi un izgāzusi kokus, kas aizšķērsojuši ceļus un pārrāvuši elektrolīnijas. Dažām ēkām norauti jumti, izsisti logi. Krītoši koki un citi priekšmeti sadauzījuši mašīnas.

Tik lieli dabas stihijas radīti postījumi Latvijā nav bijuši kopš 2005.gada 8.-9.janvāra spēcīgās vētras.

Kurzemē vēja ātrums bija aptuveni tāds, kādu to prognozēja sinoptiķi, Ventspils apkaimē brāzmās sasniedzot 30-31 metru sekundē, bet

pārējā Latvijā vējš plosījies stiprāk nekā gaidīts

- valsts lielākajā daļā dienvidrietumu vēja ātrums brāzmās sasniedza 22-27 metrus sekundē, liecina meteoroloģiskā informācija.

Vētras laikā ostās slēgta kuģu satiksme

Ņemot vērā spēcīgo vētru, vēja ātrumam sasniedzot pat 33 metrus sekundē, Ventspils ostā slēgta kuģu satiksme, apliecināja ostas kapteiņu dienestā.

Kuģu ienākšana ostā slēgta aptuveni divos naktī. Osta tiks atvērta kuģiem tiklīdz vēja spēks mitēsies.

Rīgas brīvostā kuģu satiksme slēgta kopš plkst.22. Kā apliecināja brīvostas kapteiņdienestā, vēja ātrums brāzmās sasniedz 30 metrus sekundē.

Arī Liepājas ostā kuģi patlaban netiek pieņemti, apliecināja Liepājas ostas kapteiņu dienestā.

Lidosta «Rīga» vētras laikā strādā bez izmaiņām

Lidostas «Rīga» darbu vētra nav būtiski ietekmējusi - lidmašīnu izlidošana plānota saskaņā ar grafiku, liecina informācija lidostas mājaslapā. Ceļā saskaņā ar grafiku šorīt devušās jau pirmās lidmašīnas.

Lidostas informācija liecina, ka patlaban atcelts tikai viens reiss - plkst.6.05 paredzētais «airBaltic» lidojums uz Kopenhāgenu.

Pirmās ielidojošās lidmašīnas Rīgas lidostā tiek gaidītas sākot no aptuveni plkst.8.30 un pagaidām nav informācija, ka kāds reiss būtu atcelts, izņemot plkst.9.50 plānotais «airBaltic» lidojums no Kopenhāgenas.

Kā pastāstīja VAS «Starptautiskā lidosta «Rīga«» komunikācijas vienības vadītāja Elīna Krastiņa, vakar vakarā atcelti trīs ielidojošie reisi, citi devušies ceļā saskaņā ar grafiku.

Valsts lielākajā daļā vētra rimstas, pamazām tiek atjaunota elektroapgāde

Otrdien pēc sešiem rītā rietumu, dienvidrietumu vēja ātrums Latvijas lielākajā daļā sarūk, stiprākās vēja brāzmas - līdz 25 metriem sekundē - saglabājas valsts ziemeļos, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.

Tomēr Rēzeknes pusē lielākās vēja brāzmas - līdz 23 metriem sekundē - reģistrētas tikai pēc pieciem rītā. Arī Rūjienā, Valmierā, Valkā un Alūksnē stiprākais vējš, brāzmās 20-27 metri sekundē, konstatēts pēc pieciem rītā. Rīgā vēja ātrums brāzmās samazinājies līdz 17 metriem sekundē.

Saucis arī bez elektrības palikušo mājsaimniecību skaits - pēdējās stundas laikā elektroapgāde atjaunota vairākiem desmitiem tūkstošu mājsaimniecību, tās nav vēl aptuveni 100 tūkstošiem. Visaktīvāk «Sadales tīkla» elektromontieru brigādes šorīt strādās Ziemeļkurzemē.



Vislielākais atslēgto klientu skaits ir Ziemeļkurzemes piekrastes reģionos - Ventspils, Talsu, Kuldīgas novadā, jo nakts laikā atslēdzās vairākas 110 kilovoltu līnijas, kas tagad jau tiek remontētas. Tiklīdz tas būs izdarīts, lielai daļai klientu elektroapgāde tiks atjaunota pa vētras neskartajām vidējā sprieguma līnijām.

Jau naktī «Sadales tīkls» ir izsludinājis masveida bojājumu situāciju, lai mobilizētu un iesaistītu visus darbiniekus bojājumu lokalizēšanā un novēršanā

Šorīt bez elektroenerģijas Kurzemē ir aptuveni 41 000 klientu, Latvijas dienvidos aptuveni 30 000 klientu. «Sadales tīkla»

60 operatīvo brigāžu elektromontieri un 23 dispečeri strādāja visu nakti,

lai veiktu pārslēgumus tīklā, avārijas atslēgumu gadījumā mēģinātu strāvu nodrošināt no citām apakšstacijām un pēc iespējas pilnīgāk apzinātu situāciju elektrotīklā.

Otrdien vētras skartajos reģionos ir gaidāma nepastāvīga elektroapgāde, jo elektrotīkla dispečeri veiks aktīvus tīkla pārslēgumus, lai pēc iespējas drīzāk atjaunotu elektroapgādi pēc iespējas vairāk klientiem.

Komentāri (129)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu