Pagaidām Latgalē vētras dēļ lielu postījumu nav

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Šorīt Latvijas austrumu daļā rietumu, dienvidrietumu vējš pastiprinājies brāzmās no 20 līdz 23 metriem sekundē, kas uzskatāma par vētru, tomēr pagaidām būtisku postījumu nav, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) operatīvā informācija.

VUGD uzzinājām, ka pagaidām neesot bijis liels izsaukumu skaits uz notikumu vietām, lai novērstu vētras radītos postījumus.

Tomēr Daugavpils novadā plkst.5.23 koks uzgāzies elektrības vadiem, tādējādi pārraujot elektrības piegādi, bet plkst. 6.45 tika saņemts izsaukums uz Rēzeknes novada Griškānu pagastu, kur vētras nogāzts koks uzgāzies automašīnai, kurā atradušies cilvēki.

Jau ziņots, ka laikā no plkst. 5 līdz 10 rietumu, dienvidrietumu vējš pastiprināsies, brāzmās sasniedzot ātrumu 15-19 metri sekundē, bet Latvijas austrumu daļā pat 20-23 metrus sekundē.

Saskaņā ar tā dēvēto Boforta skalu vēja ātruma novērtēšanai vējš ar ātrumu līdz 19 metriem sekundē uzskatāms par vētrainu laiku, kurā «liecas lieli koki, lūst tievi zari. Cilvēka gaita pret vēju ievērojami apgrūtināta. Tālu no krasta dzirdama ūdeņu bangojuma dunoņa.»

Savukārt, ja vēja ātrums sasniedz 23 metrus sekundē, tas uzskatāms par vētru, kad «vējš lauž resnos koku zarus, nodara nelielus bojājumus ēkām, izkustina no vietas vieglus priekšmetus. Jūrā ir garas, plīstošas putu klātas viļņu grēdas. Tikai vietām - viļņu ieplakās - ūdens brīvs no putām».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu