Ūdens līmenis Rīgas jūras līcī sasniedzis zemāko atzīmi kopš 1976.gada (7)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pastiprinoties austrumu vējam, ūdens līmenis Rīgas jūras līcī sasniedzis zemāko atzīmi kopš 1976.gada, liecina apkopotā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Saskaņā ar datiem no Daugavgrīvas novērojumu stacijas ūdens līmenis līča dienvidu piekrastē naktī uz trešdienu brīžiem pazeminājās metru zem vidējā jūras līmeņa.

Iepriekšējo reizi tik zems rādījums Rīgas jūras līcī tika reģistrēts 1976.gada 14.oktobrī,

kad, līdzīgi kā patlaban, gar anticiklona dienvidu malu pūta stiprs austrumu vējš un ūdens līmenis Daugavgrīvā pazeminājās pat 107 centimetrus zem normas.

Ūdens līmenis patlaban ir aptuveni pusotru metru zemāks nekā janvāra pirmajā pusē. Arī Daugavā Rīgas teritorijā, Lielupes lejtecē un Gaujas grīvā ūdens līmenis šonedēļ noslīdējis līdz vienai no zemākajām atzīmēm vēsturē. Neparasti zems ūdens līmenis ir arī Pierīgas ezeros, kas caur upēm un kanāliem savienoti ar jūru, - Ķīšezerā, Juglas ezerā, Lielajā un Mazajā Baltezerā, kā arī Babītes ezerā.

Zems ūdens līmenis ir visā Latvijas piekrastē un visu jūrā ietekošo upju grīvās. Liepājā un Ventspilī ūdens līmenis pazeminājies 60-70 centimetru zem vidējā rādītāja, līdzīga situācija atklātas jūras piekrastē bija 2010.gada 28.janvārī.

Pagājušās nedēļas nogalē, valdot vieglam vējam, strauji palielinājās ledus daudzums Rīgas līcī.

Šīs nedēļas brāzmainais austrumu vējš un viļņi daļu jaunā ledus ir izkausējuši, atlikušie ledus gabali galvenokārt sastumti pie Sāremā salas.

Austrumu vēja pastiprināšanos šonedēļ izraisījis spēcīgs anticiklons ar centru Krievijas ziemeļrietumu daļā. Kolkā reģistrētas vēja brāzmas līdz 20 metriem sekundē. Noturīgais un spēcīgais austrumu vējš pazeminājis ūdens līmeni visā Baltijas jūrā, jo īpaši Rīgas līcī un Somu līcī.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu