Ilgstošs kailsals Latvijā novērots arī 2002. un 2006.gadā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Situācija, kad gaisa temperatūra īsāku vai ilgāku laiku pieturas zema un sniega segas nav vai tās biezums ir neliels jeb ir kailsals, Latvijā var iestāties katru ziemu, bet ilgstošs kailsals bijis arī 2002. un 2006.gadā.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra pārstāvis Rolands Ostrovskis pastāstīja, ka ilgstošākie kailsala apstākļi tika novēroti 2002.gada decembrī, kad gandrīz mēnesi ar nelieliem pārtraukumiem lielā Latvijas daļā valdīja zemas gaisa temperatūras - no mīnus 10 līdz mīnus 20 grādiem, bet sniega segas biezums bija vien daži centimetri.

Arī 2006.gada janvārī un februārī, kad Latvijas austrumu daļā naktīs gaisa temperatūra noslīdēja līdz mīnus 20, mīnus 30 grādiem, sniega segas biezums bija niecīgs.

Dažkārt kailsals skar tikai daļu Latvijas teritorijas. Tāds novērots bija 2011.gada februāra otrajā pusē, kad visā Latvijas teritorijā pusmēnesi pieturējās zemas gaisa temperatūras - mīnus 20, mīnus 25 grādi, kamēr Latvijas austrumu daļu klāja bieza sniega sega, kas Alūksnē sasniedza pat 50 centimetru biezumu, kamēr Latvijas rietumu daļā pie zemām gaisa temperatūrām sniega segas biezums bija vien 1-2 centimetri.

Arī pirms diviem gadiem - 2012.gada janvāra beigās un februāra sākumā - apmēram divu nedēļu garumā pieturoties minimālajām diennakts gaisa temperatūrām mīnus 20, mīnus 30 grādu robežās, Latvijas rietumu daļā sniega segas biezums bija tikai 2-5 centimetrus, kamēr Latgales augstienē tā biezums šajos bargajos laika apstākļos sasniedza 30 centimetrus.

Sinoptiķi prognozē, ka kailsala periods tuvākajā laikā beigsies, un vietām Latvijā izveidosies biezāka sniega sega. Pastāv gan augsta varbūtība, ka sniegs noturēsies īslaicīgi, jo februāra vidū gaidāmi intensīvāki atkušņi.

Kā skaidroja Ostrovskis, kailsals var nodarīt bojājumus kultūraugiem, kā arī bojājumus ūdensvadiem un kanalizācijas sistēmām, jo pie kailsala apstākļiem strauji atdziest arī grunts augšējie slāņi, un iespējama tur esošo ūdensvadu bojājumi vai pat aizsalšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu