Kāpēc tik grūti prognozēt laika apstākļus Latvijā? (19)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gan interneta portālos, gan TV kanālos laika ziņas allaž ir starp lasītākajiem un skatītākajiem materiāliem. Tajā pašā laikā daudzi saka, ka Latvijā veidotajām prognozēm galīgi neuzticas un paši meklē informāciju interneta dzīlēs. Ne viens vien arī pamanījis, ka dažādi speciālie meteoportāli, kas atrodas tālu ārpus Latvijas, bieži vien par Latviju sniedz precīzāku prognozi nekā šeit pat Latvijā esošie dienesti un speciālisti. Kāpēc tā?

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā stāsta, ka tagad prognozes iespējams noteikt pat pa stundām un laika prognozes sastādīšanai tiek izmantoti modeļi, ko sastāda jaudīgi datori.

Latvijai gan pagaidām pašai sava modeļa nav, tāpēc sinoptiķi izmanto starptautiskos modeļus.

Tieši pēdējos gados prognožu precizitāte ir ievērojami uzlabojusies.

Laika ziņotājs Toms Bricis atzīst, ka Latvija pavisam noteikti ir reģions, kur laika apstākļus prognozēt ir visgrūtāk - ja ne visā pasaulē, tad Eiropā noteikti mēs esam viens no vissavdabīgākajiem reģioniem. Bricis to skaidro ar Baltijas jūras klātbūtni, Atlantijas okeāna tuvumu un Skandināvijas ietekmi, kas bieži vien var aizturēt ciklonus ar saviem kalniem.

No Baltijas valstīm Latvija ir vēl īpašāka ar to, ka mums ir Rīgas līcis, kas to visu padarot vēl jo sevišķi interesantāku, jo Rīgas līča piekrastē notiek daudzi procesi, kas nenotiek citur Baltijas jūras piekrastē.

Laika ziņu veidotāji arī piebilst, ka prognoze ir tikai prognoze, un tā var ... nepiepildīties. Tāpēc neviens nepretendē uz simtprocentīgu patiesību - kā pateiks, tā būs, bet piedāvā variantus - iespējams, būs lietus, bet var gadīties, ka tomēr slapjš sniegs...

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu