Vētra sasniegusi Rīgu; Kurzemē vēja brāzmas pamazām zaudē spēku (183)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Agrā sestdienas pēcpusdienā Kurzemes rietumu piekrastē sākās vētra, jūrā plosījās ziemeļrietumu vējš ar brāzmām līdz pat 35m/s; Ventspilī un Liepājā - 30m/s. Vakarā spēcīgā vētra sasniegusi Latvijas centrālo daļu un Rīgu, savukārt Kurzemē vēja brāzmas pamazām sāk zaudēt spēku. VUGD saņēmis vairāk nekā 30 izsaukumu. Daudzviet apledo un apsnieg autoceļi. Iedzīvotāji sociālajos tīklos aktīvi liecina par vētras spēku.

Spēcīgā vētra izraisījusi bojājumus AS «Sadales tīkls» elektrolīnijās, bez elektrības atstājot aptuveni 10 000 mājsaimniecību. Kā informēja «Sadales tīkls» pārstāvji, visvairāk bojājumi ir Kurzemē - Ventspils, Kuldīgas, Pāvilostas, Saldus un Talsu novadā. Bojājumu novēršanas darbos iesaistītas 34 elektromontieru brigādes.

Rīgā vēja ātrums brāzmās plkst.19 sasniedza 21 metru sekundē, bet pie jūras Daugavgrīvā - 22 metrus sekundē. Jelgavā vēja ātrums bija 18 metri sekundē, Bauskā - 17, bet Dobelē - 20 metri sekundē.

Liepājas ostā plkst.19 vēja brāzmas pūta ar ātrumu 22 metri sekundē, Ventspilī - 23 metri sekundē, Rucavā - 19, bet Kolkā - 21 metru sekundē. Spēcīgas brāzmas ar ātrumu līdz 19 metriem sekundē ir arī Vidzemes piekrastē, kā arī atsevišķos Vidzemes rajonos - Priekuļos un Skrīveros vēja ātrums bija 14 metri sekundē, Rūjienā - 12 metri sekundē.

Vēja brāzmas šodien Ventspilī un Liepājas ostā dienas vidū sasniegušas 30 metrus sekundē. Visspēcīgākais vējš līdz plkst.17 šodien bija Kurzemē. Liepājā vēja brāzmas bijušas ar ātrumi 28 metri sekundē, Ventspilī - 27 metris sekundē, Pāvilostā - 22 metri sekundē, bet Rucavā un Kolkā - 23 metri sekundē.

Rīgā vēja ātrums brāzmās plkst.18 sasniedza 20 metrus sekundē, bet pie jūras Daugavgrīvā - 23 metrus sekundē. Jelgavā un Bauskā vēja ātrums bija 18 metri sekundē, Dobelē - 21 metrs sekundē.

Pēcpusdienā vētra sasniegusi arī Zemgali. Jelgavā vēja ātrums plkst.17 bija 20 metri sekundē, Dobelē - 22 metri sekundē. Rīgā vēja ātrums pēcpusdienā sasniedza 18 metrus sekundē.

Spēcīgas brāzmas ar ātrumu līdz 18 metriem sekundē ir arī Vidzemes piekrastē. Vēja spēks pieaug arī atsevišķos Vidzemes rajonos - Priekuļos vēja ātrums bija 13 metri sekundē, Rūjienā - 14 metri sekundē.

Divos pēcpusdienā Liepājā un Ventspilī vēja ātrums brāzmās sasniedza 30 m/s. Īsi pēc diviem dienā elektroapgāde bija pārtraukta pāris tūkstošiem mājsaimniecību, liecina dati no akciju sabiedrības «Sadales tīkls» elektroapgādes atslēgumu kartes.

Visspēcīgākais vējš līdz plkst.15 šodien bija Kurzemē. Liepājā vēja brāzmas bijušas ar ātrumi 27 metri sekundē, Pāvilostā - 24 metri sekundē, bet Rucavā - 23 metri sekundē. Kurzemes vidienē vējš pūtis ar nedaudz spēku - Stendē tā maksumālais ātrums bija 17 metri sekundē. Kolkā līdz šim maksimālais vēja ātrums bijis 18 metri sekundē.

Gaisa temperatūra būs -1..+3 grādi.

Mazāks vēja ātrums ir arī Zemgalē un Vidzemē. Piemēram, Dobelē līdz plkst.15 maksimālais vēja ātrums bijis 16 metri sekundē, bet Jelgavā - 7 metri sekundē. Līdz Vidzemei vēja brāzmas līdz pēcpusdienai vēl nebija atnākušas - tur vēja ātrums bija no 5 metriem sekundē Alūksnē līdz 9 metriem sekundē Skultē. Austrumu reģionos vēja ātrums ir ap 8-11 metri sekundē.

Jau ziņots, ka sinoptiķi sinoptiķi šodien Latvijā prognozē spēcīgu vēju. Daudzviet vēja brāzmas sasniegs 20-22 metri sekundē, bet rietumu un centrālajos rajonos vēja ātrums būs 25-30 metri sekundē.

Vējš pakāpeniski pierims rīt, 16.martā.

Gotlandes ziemeļu piekrastē dienas pirmajā pusē ziemeļrietumu vējš pastiprinājās līdz 25 m/s, brāzmās sasniedzot 35 m/s, kas atbilstoši Boforta skalai ir stipra vētra.

Igaunijas salās vēja brāzmas sasniedz 28m/s, rāda Igaunijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūta informācija. Zviedrijai piederošajās salās Ēlandē un Gotlandē brāzmas sasniedz 30-35m/s, liecina Zviedrijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūta dati.

Vētras virzīšanās ceļš

Ap plkst. 13 dienvidrietumu vēju Kurzemes piekrastē sāks nomainīt ziemeļrietumu vējš un tas strauji pastiprināsies, jūras piekrastē brāzmās 25-30m/s, vēlāk pēcpusdienā un vakarā arī pārējā valstī ziemeļrietumu vējš Rīgas līča piekrastē 24-27m/s, iekšzemes rajonos 18-23m/s.

Citviet valsts rietumu un centrālajā daļā, vējam iegriežoties no ziemeļrietumiem, tā ātrums brāzmās sasniegs 21-27 m/s. Austrumlatvijā stiprākais vējš gaidāms vakarā un tuvākās nakts pirmajā pusē, valsts ziemeļaustrumu novados vēja ātrums brāzmās nepārsniegs 20 m/s.

VUGD saistībā ar spēcīgo vēju saņēmis vairāk nekā 30 izsaukumus

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) pašlaik saņēmis vairāk nekā 30 izsaukumus, kas saistīti ar spēcīgo vēju, pastāstīja VUGD pārstāve Viktorija Šembele.

Sākotnēji lielākā daļa izsaukumu tika saņemts Liepājā, bet daļa - Ventspilī. Pašlaik VUGD izsaukumus saņem arī no Rīgas un Jūrmalas.

Pārsvarā uz ceļa braucamās daļas spēcīgais vējš nogāzis kokus. Tāpat Liepājā, Jelgavas ielā, vējš ēkas jumtam norāvis daļu no skārda seguma.

Jūrmalā, Skolas ielā, spēcīgais vējš uz auto uzgāzis koku, bet Rīgā, Ausekļa ielā, vējš jumtam daļēji norāvis skārda segumu.

Daudzviet apledo un apsnieg autoceļi

Sestdienas vakarā braukšanas apstākļi Latvijā pasliktinās, jo brauktuves apledo un tās pārklāj sniegs, liecina dati no uzņēmuma «Latvijas Valsts ceļi» meteostacijām.

Vairāk snieg un puteņo valsts centrālajā daļā, ceļi apledo arī citviet Latvijā.

Lielā vēja dēļ uz ceļiem dažviet iespējami koki un to zari, bojātas ceļa zīmes, apgaismes stabi un luksofori. Tāpēc «Latvijas Valsts ceļi» aicina autovadītājus būt īpaši uzmanīgiem un pievērst pastiprinātu uzmanību ne tikai ceļam, bet arī apkārtnei.

Par nolūzušiem kokiem un sabojātu ceļa aprīkojumu, kas traucē vai apdraud satiksmi, vēlams informēt Satiksmes informācijas centru, zvanot pa bezmaksas diennakts informatīvo tālruni 80005555.

Daudzviet apledo un apsnieg autoceļi

Sestdienas vakarā braukšanas apstākļi Latvijā pasliktinās, jo brauktuves apledo un tās pārklāj sniegs, liecina dati no uzņēmuma «Latvijas Valsts ceļi» meteostacijām.

Vairāk snieg un puteņo valsts centrālajā daļā, ceļi apledo arī citviet Latvijā.

Lielā vēja dēļ uz ceļiem dažviet iespējami koki un to zari, bojātas ceļa zīmes, apgaismes stabi un luksofori. Tāpēc «Latvijas Valsts ceļi» aicina autovadītājus būt īpaši uzmanīgiem un pievērst pastiprinātu uzmanību ne tikai ceļam, bet arī apkārtnei.

Par nolūzušiem kokiem un sabojātu ceļa aprīkojumu, kas traucē vai apdraud satiksmi, vēlams informēt Satiksmes informācijas centru, zvanot pa bezmaksas diennakts informatīvo tālruni 80005555.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem sestdien vietām Kurzemē, tostarp Liepājā un Ventspilī, reģistrētas vēja brāzmas līdz 29-30 metriem sekundē, bet Rīgā vējš bijis vājāks par prognozēto – līdz sešiem vakarā tā ātrums brāzmās galvaspilsētā nepārsniedza 23 metrus sekundē.

Svētdien uzspīdēs saule, īslaicīgi snigs un puteņos

Svētdien Latvijā būs daļēji mākoņains laiks, gaidāms īslaicīgs sniegs un putenis, no atsevišķiem mākoņiem iespējama stipra snigšana ar redzamības pasliktināšanos līdz 500 metriem. Ceļi daudzviet būs slideni.

Pūtīs rietumu, ziemeļrietumu vējš, kas naktī pierims, nakts pirmajā pusē vietām saglabāsies brāzmas līdz 20 metriem sekundē. Dienā vējš no jauna pastiprināsies, brāzmās sasniedzot 15-20 metru sekundē.

Gaisa temperatūra naktī pazemināsies līdz +1..-4 grādiem, diena nebūs siltāka par 0..+4 grādiem.

Rīgā svētdien brīžiem gaidāms sniegputenis, brīžiem spīdēs saule. Naktī vējš pierims un gaiss atdzisīs līdz -1 grādam, dienā ziemeļrietumu vēja ātrums brāzmās pastiprināsies līdz 19 metriem sekundē un maksimālā gaisa temperatūra būs +2 grādi.

Komentāri (183)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu