Raimonds Pauls: savus kokus pārdodam, bet somi ne (232)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Katrās 15 līdz 20 minūtēs Latvijā tiek izcirsts vesels hektārs meža. Ziņu portālā TVNET notiek akcija pret Latvijas mežu iznīcināšanu. Mēs lūdzām Latvijā cienījamu cilvēku viedokli par šo jautājumu.

Latvijas Tautas frontes pirmā priekšsēdētāja Daiņa Īvāna viedoklis par Latvijas mežiem

Foto: LETA

Dainis Īvāns norāda, ka īpaši stipri esot novājināts meža dienests. «Visi redz, ka meža dienestam nepietiek resursu un ir palielinātas apgaitas. Acīmredzot

varbūt pietrūcis sapratnes vai arī spēka, jaudas pret šiem milzīgajiem mežu plantāciju īpašniekiem.

Es pat pašlaik nezinu, ko īsti var darīt, kad viens no Latvijas galvenajiem resursiem - mežs - milzīgās platībās pieder ārzemniekiem,» atzīst Latvijas Tautas frontes pirmais priekšsēdētājs.

Īvāns uzskata: ja nebūtu Eiropas Savienības normu, kā ir jāapsaimnieko meži, tad Latvijas vērtīgākais dabas resurss tiktu izpostīts vēl vairāk.

«Valsts līmenī jābūt pārskatāmai mežu masīvu politikai,

jo privātais dara kā grib. Tāpēc ir Valsts mežu dienests, reģionu un vides aizsardzības ministrija, kurai tomēr ir tiesības pasekot, lai lielie mežu masīvi netiktu sašķelti, lai netiktu apdraudētas dzīvotnes, kurām ir vajadzīga kaut kāda noteikta migrācija,» piebilst Dainis Īvāns.

Viņš esot pamanījis, ka mežu platības Latvijā sarūk. «Pietrūkst veco mežu, jo, manuprāt, ir nepareizi apgalvots, ka mežs noveco un pāraug.

Mežs dabā nepāraug nekad. Pietrūkst veco mežu īpatsvara, kurus tomēr nevajadzētu izcirst,»

uzskata Latvijas Tautas frontes pirmais priekšsēdētājs Dainis Īvāns.

Latvijas Radio 5-pieci.lv direktora Kārļa Dagiļa viedoklis par Latvijas mežiem

Foto: twitter.com

Dagilis domā, ka Latvijā mežus izcērt haotiski. Viņaprāt, meža izcirtumu vietā meža īpašnieks ne vienmēr stāda jaunaudzi.

«Mani uztrauc, ka mežus ir iegādājušies Skandināvijas pensiju fondi.

Mēs īsti mežus vairs neapsaimniekojam.

Man nerodas tāda pārliecība, ka šajā jomā viss ir pareizi sakārtots,»

atzīst radiostacijas pieci.lv direktors.

Viņš norāda, ka praktiski katrs iedzīvotājs esot pamanījis mežu izcirtumus. Viņaprāt, iespējams, tas skats neatbilst reālajai patiesībai, bet priekšstats rodas negatīvs par saimniekošanu Latvijas mežos.

Vides speciālista Māra Oltes viedoklis par Latvijas mežiem

Foto: LETA

Komponista Raimonda Paula viedoklis par Latvijas mežiem

Foto: LETA

Pauls stāsta, ka pats, braucot ar mašīnu, esot pamanījis meža izcirtumus. Viņaprāt, ja arī zemes teritorija, kur ir mežs, pieder privātpersonai, ar to nedrīkst darīt, ko īpašnieks vēlas. Komponists norāda, ka Latvijā ir daudz ierēdņu un ministru, kam jākontrolē Latvijas mežos notiekošais.

Latvijas Valsts mežzinātnes institūta «Silava» vadošā pētnieka Imanta Baumaņa viedoklis par Latvijas mežiem

Foto: LETA


Uzņēmuma PK «Mežs» mežsaimniecības nodaļas vadītāja Aigara Meidropa viedoklis par Latvijas mežiem

Uzņēmuma PK «Mežs» mežsaimniecības nodaļas vadītājs Aigars Meidrops uzskata, ka Latvijā meži netiek iznīcināti, jo Latvijā ir daudz dabas parku un rezervātu, kur meži netiek skarti.

«Pašlaik tiek darīts viss, lai tiktu nodrošināta dabas aizsardzība,

jo mums ir Valsts mežu dienests, kas savas funkcijas pastiprināti veic. Tagad ir jauni ierobežojumi, tāpēc domāju, ka viss ir kārtībā,» uzskata mežsaimniecības nodaļas vadītājs.

Viņš norāda, ka mežu platības Latvijā nesarūk,

tomēr veco mežaudžu gan paliek mazāk.

«Citi sūdzas, ka tiek stādītas un par daudz apmežotas lauksaimniecības zemes. Tā ka meži netiek iznīcināti,» uzskata Meidrops.

Secināms, ka mežsaimnieki, kuri strādā mežu nozarē, uzskata, ka Latvijas meži netiek iznīcināti. Tomēr daļa sabiedrības un sabiedrībā cienījami cilvēki saskata problēmas Latvijas mežu apsaimniekošanā.

Komentāri (232)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu