Pasauli gaida ūdens un elektroenerģijas krīze (28)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Aizvien pieaugošais cilvēku skaits un ekonomiskā izaugsme attīstības valstīs nākamo dekāžu laikā radīs dubultu krīzi ūdens un enerģijas pieprasījumā, teikts jaunākajā ANO ziņojumā par globālo ūdensapgādi.

ANO norāda, ka nepieciešamības pēc tīra ūdens un elektroenerģijas ir saistītas un varētu būtiski iztērēt zemeslodes ierobežotos resursus.

«Pieprasījums pēc tīra ūdens un enerģijas nākamo dekāžu laikā turpinās palielināties, lai apmierinātu aizvien pieaugošās populācijas un ekonomiku, kā arī dzīvesveidu un patēriņa modeļu izmaiņu vajadzības, ievērojami palielinot spiedienu uz ierobežotajiem dabas resursiem un ekosistēmām,» vēsta ANO.

Jau šobrīd 768 miljoniem cilvēku nav piekļuves drošiem, uzticamiem ūdens avotiem, 2,5 miljardiem nav pieejama pienācīga sanitārija un vairāk nekā 1,3 miljardiem cilvēku nav pieejama elektroenerģija, ziņo organizācija.

Tikmēr aptuveni 20% no pasaules ūdens nesējslāņiem ir izsmelti, lauksaimniecībai veidojot vairāk nekā divas trešdaļas no kopējā ūdens patēriņa.

ANO ziņojumā teikts, ka globālais ūdens pieprasījums līdz 2050.gadam, visticamāk, palielināsies par 55%. Līdz tam laikam vairāk nekā 40% pasaules iedzīvotāju dzīvos reģionos ar būtiskām ūdens problēmām.

Savukārt elektroenerģijas pieprasījums pasaulē līdz 2035.gadam palielināsies par vairāk nekā trešdaļu, Ķīnai, Indijai un Tuvajiem Austrumiem veidojot 60% no šā pieauguma.

ANO dati liecina, ka 2010.gadā enerģijas ražošanā tika izmantoti 66 miljardi kubikmetru tīra ūdens, bet līdz 2035.gadam šis patēriņš var pieaugt par 85%.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu