Gaisa piesārņojuma dēļ gadā mirst septiņi miljoni cilvēku (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Gaisa piesārņojums izraisa apmēram septiņu miljonu cilvēku nāvi gadā, liecina otrdien publicēts Pasaules veselības organizācijas (WHO) pētījums par 2012.gadu.

«Gaisa piesārņojums gan telpās, gan ārpus tām tagad ir lielākā vides veselības problēma, un tā skar visus - gan attīstītās, gan jaunattīstības valstis,» paziņoja WHO sabiedriskās un vides veselības nozares vadītāja Marija Neira.

Pētījumā konstatēts, ka gaisa piesārņojums 2012.gadā izraisījis astoto daļu no visiem nāves gadījumiem. Galvenās ar to saistītās nāvējošās kaites bija sirds slimības, insulti, plaušu slimības un plaušu vēzis.

Vissmagāk skartie reģioni bija Dienvidaustrumāzija, ieskaitot Indiju un Indonēziju, un Klusā okeāna rietumdaļa,

kas ietver valstis no Ķīnas un Dienvidkorejas līdz Japānai un Filipīnām. Šajos reģionos konstatēti 5,9 miljoni gaisa piesārņojuma izraisītu nāves gadījumu.

4,3 miljonus nāves gadījumu izraisījis gaisa piesārņojums telpās, bet 3,7 miljonus - gaisa piesārņojums ārpus telpām. Kopējais nāves gadījumu skaits ir nevis astoņi, bet septiņi miljoni, jo daudzi cilvēki ir pakļauti gaisa piesārņojumam gan telpās, gan ārpus tām.

Neira atzina šos jaunos skaitļus par «šokējošiem un satraucošiem». Iepriekšējā WHO pētījumā 2008.gadā bija konstatēts, ka gaisa piesārņojums ārpus telpām izraisījis 1,3 miljonus nāves gadījumu, bet telpās - 1,9 miljonus.

Tā kā ir mainījušās pētīšanas metodes, ir grūti salīdzināt šo abu pētījumu datus. WHO agrāk bija vērtējis tikai gaisa piesārņojumu pilsētās, kā arī nebija ņēmis vērā abu piesārņojuma formu - telpās un ārpus telpām - pārklāšanos.

Saskaņā ar WHO datiem apmēram 2,9 miljardi cilvēku nabadzīgās valstīs dzīvo mājās, kur tiek kurināta uguns, gatavojot ēdienu.

WHO paziņoja, ka plāno līdz šā gada beigām publicēt pasaules 1600 piesārņotāko pilsētu tabulu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu