8,2 magnitūdu zemestrīcē Čīlē pieci bojāgājušie (6)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Klusajā okeānā pie Čīles ziemeļu piekrastes otrdienas vakarā notika spēcīga 8,2 magnitūdu zemestrīce, kurā gājuši bojā vismaz pieci cilvēki un vairāki nopietni ievainoti, paziņoja iekšlietu ministrs Rodrigo Peņaililjo.

Upuri ir četri vīrieši un viena sieviete, kas gājuši bojā Ikikes un Altoospisjo pilsētās. Viņi vai nu miruši no sirdslēkmes, vai sadragāti gruvešos, sacīja iekšlietu ministrs.

Čīles prezidente Mišela Bačeleta pasludināja zemestrīces piemeklētos Arikas un Tarapakas reģionus valsts ziemeļos par dabas katastrofas zonām un paziņoja, ka viņa trešdien tos apmeklēs. Viņa arī nosūtīja armiju uz šīm zonām, lai tā novērstu nekārtības un izlaupīšanas.

Zemestrīces dēļ Čīlē un citās Latīņamerikas valstīs tika izplatīti brīdinājumi par cunami.

Zemestrīces epicentrs atradās 83 kilometru attālumā no Čīles ziemeļu piekrastes pilsētas Ikikes. Tās hipocentrs bija 10 kilometru dziļumā.

Zemestrīce izraisīja 2,11 metrus augstus cunami viļņus dažos Čīles rajonos.

Klusā okeāna Cunami brīdinājumu centrs brīdināja par cunami draudiem Klusā okeāna piekrastes iedzīvotājus Čīlē, Peru, Ekvadorā, Kolumbijā, Panamā, Kostarikā un Nikaragvā.

Klusā okeāna Cunami brīdinājumu centrs vēlāk paziņoja, ka brīdinājums par cunami draudiem paliek spēkā tikai Čīles un Peru Klusā okeāna piekrastes rajonos.

Čīles varas iestādes izsludināja piekrastes iedzīvotāju evakuāciju, bet to nedaudz apgrūtināja satiksmes sastrēgumi un zemestrīces izraisīti zemes nogruvumi uz autoceļiem. Zemestrīce arī pārtrauca elektroapgādi vairākiem tūkstošiem cilvēku un izraisīja postījumus kādā lidostā un ugunsgrēkus vairākos uzņēmumos.

Ikikes pilsētā pēc zemestrīces no vietējā cietuma izbēga apmēram 300 ieslodzīto.

Saistībā ar šo incidentu Ikikē tika ievests karaspēks, lai novērstu iespējamos noziegumus, tostarp namu izlaupīšanu, jo daudzi iedzīvotāji ir atstājuši pilsētu cunami draudu dēļ.

Zemestrīce bija jūtama arī Bolīvijā. Tai sekoja vairāki pēcgrūdieni, no kuriem viens bija 6,2 magnitūdas stiprs.

2010.gada februārī Čīles centrālajā un dienvidu daļā 8,8 magnitūdu zemestrīcē un tās izraisītā postošā cunami gāja bojā vairāk nekā 500 cilvēku.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu