Latvijā uzieta kopš 19.gadsimta neredzēta ķērpju suga

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pētot dzeņus Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā, biologs Didzis Jurciņš ir uzgājis ķērpju sugu, kas Latvijā pēdējo reizi atrasta 19.gadsimta beigās, informē portāls «Dabasdati.lv».

Ķērpju suga atrasta Puikules pusē, apmēram 20x50 centimetru lielā platībā. Ievācot ķērpja paraugu un pētot to, konstatēts, ka pirmā līdzīgā ir Latvijas sarkanās grāmatas «0» kategorijas suga «Lobaria amplissima».

Lai šo informāciju apstiprinātu, ķērpja paraugs nogādāts ķērpju speciālistam Alfonam Piterānam, kurš apstiprinājis, ka ķērpis patiešām ir «Lobaria amplissima», kurš Latvijā nav ticis atrasts kopš 1870.gada.

Portāls norāda, ka līdzīgi, apsekojot mežu Vitrupes krastos, pagājušā gada 25.decembrī uzieta Latvijā jauna sēņu suga «Cordyceps stylophora». Nogādājot sēņu paraugu ekspertam Edgaram Vimbam, viņš apstiprinājis, ka tā tiešām ir šīs sugas sēne.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu