Jūras ledus platība pasaulē pakāpusies virs normas (16)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ledus platība Pasaules okeānā patlaban ir aptuveni 750 000 kvadrātkilometru lielāka par 1979.-2008.gada vidējo rādītāju, liecina dati no satelītiem, kas apkopoti Ilinoisas Universitātes mājas lapā.

Zemes Ziemeļu puslodē ūdeni sedzošā ledus platība ir aptuveni 650 000 kvadrātkilometru mazāka par normu, savukārt Dienvidu puslodē ledus izpleties aptuveni par 1,4 miljoniem kvadrātkilometriem plašākā teritorijā nekā parasti. Pasaulē kopumā ledus sedz 19 miljonu kvadrātkilometru ūdens, kas ir vairāk nekā aprīlī ierasts.

Šie dati atspoguļo ledus klāto ūdens platību, neņemot vērā ledus biezumu. Vairāki pētījumi liecina, ka globālās sasilšanas ietekmē ledus biezums ir būtiski mazinājies, līdz ar to kopējā ledus masa varētu būt mazāka par normu.

Pēdējos gados saglabājas tendence, ka Arktikā jeb Ziemeļu puslodē ledus platība ir mazāka par normu, savukārt Antarktikā ledus pārņēmis lielāko platību kopš novērojumu sākšanas.

Saskaņā ar satelītu mērījumiem gaisa temperatūra uz Zemeslodes visstraujāk paaugstinās Arktikā - par 0,4 grādiem desmitgadē uz sauszemes un par 0,5 grādiem desmitgadē okeānā. Savukārt Antarktikā gaisa temperatūra pēdējās desmitgadēs nav būtiski mainījusies. Pasaulē vidēji gaisa temperatūra paaugstinās par 0,14 grādiem desmitgadē jeb par 1,4 grādiem gadsimtā.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu