Krietni agrāk nekā parasti Latvijā sākas ievziedu laiks (4)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijā sāk ziedēt ievas - divas trīs nedēļas agrāk nekā parasti. Pirmie ievziedi atvērušies vietām piesaulē, arī Rīgā. Tuvākajās dienās sāksies plašāka ievu ziedēšana.

Saskaņā ar Dabas aizsardzības pārvaldes Vidzemes reģionālās administrācijas datiem vidējais ievu ziedēšanas sākums ir 14.maijs. Iepriekšējais agrākais ievziedu sākums konstatēts 1990.gadā, kad ievas sāka ziedēt 26.aprīlī, bet visvēlākais ievziedu laiks bijis 1980.gadā, kad ievu ziedi atvērās 25.maijā.

Patlaban Latvijā zied arī plūmes, ķirši un persiki, tāpat bērzi un kļavas.

Sausā laika ietekmē gaisā gaidāma ļoti augsta bērzu ziedputekšņu koncentrācija,

brīdina speciālisti. Bērzu putekšņi ir viens no galvenajiem alerģijas izraisītājiem Latvijā.

Agrā veģetācijas attīstība un ziedēšana palielina risku, ka kultūraugi cietīs no salnām. Sinoptiķi lielākās salnas šonedēļ prognozē naktī uz ceturtdienu, piektdienu un sestdienu, kad negatīva gaisa temperatūra daudzviet gaidāma ne tikai zāles virskārtā, bet arī gaisā.

Jau ziņots, ka meteoroloģiskais pavasaris, ko definē kā stabilu diennakts vidējās gaisa temperatūras paaugstināšanos virs nulles, šogad Latvijā iestājās jau 7.februārī - aptuveni sešas nedēļas agrāk par ilggadējo vidējo datumu un divus mēnešus agrāk nekā pērn.

Vidējā gaisa temperatūra martā bija teju piecus grādus augstāka par normu,

mēneša gaitā Latvijā tika reģistrēti vairāk nekā 50 siltuma rekordi. Savukārt Lieldienās valstī tika laboti desmit siltuma rekordi, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu