Gaisā ir ļoti liela bērza putekšņu koncentrācija (7)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijā turpinās bērzu ziedēšana. Sausā laika ietekmē bērza ziedputekšņu koncentrācija gaisā ir ļoti liela, informē Alerģisko slimību izmeklēšanas un ārstēšanas centra aerobioloģiskais dienests.

Bērza putekšņi ir viens no izplatītākajiem alerģiju izraisītājiem Latvijā.

Gaisā konstatēta arī vidēja vītola, papeles un gobas putekšņu koncentrācija ar tendenci samazināties. Sākušas ziedēt kļavas, to putekšņu koncentrācija ir vidēja.

Putekšņu daudzums gaisā mainās arī atkarībā no temperatūras, vēja ātruma un virziena, bet būtisku ziedputekšņu un citu putekļu samazinājumu var izraisīt vienīgi lietus, kas tuvākajās diennaktīs Latvijā joprojām nav gaidāms.

Laikā, kad zied augs, kas izraisa alerģiskas reakcijas, vēlams izvairīties no fiziskām aktivitātēm brīvā dabā, kas veicina spēcīgu ieelpu, lai nepieļautu pastiprinātu ziedputekšņu nonākšanu elpceļos. Jālieto alergologa vai ģimenes ārsta ieteiktie medikamenti – deguna pilieni, ziedes vai tabletes, kas neļauj slimībai progresēt.

Ziedputekšņu izraisītas alerģijas pirmās pazīmes parasti ir acu asarošana, šķaudīšana, niezēšana, apsārtums, deguna tecēšana un aizlikts deguns. Ir iespējami arī astmai raksturīgi simptomi - klepus, grūtības elpot, svilpšana krūtīs un smaguma sajūta. Pilsētās dzīvojošie daudz asāk izjūt alerģijas izpausmes, jo dūmu un izplūdes gāžu dēļ ziedputekšņi kļūst īpaši agresīvi. Katrs trešais pilsētnieks cieš no polinozes jeb alerģijas, kuras izraisītājs ir augu ziedputekšņi.

Ziedputekšņu izraisītās iesnas nedrīkst atstāt bez ievērības, jo statistika liecina, ka 40 procentiem pacientu ar alerģisko rinītu pakāpeniski attīstās bronhiālā astma.

Sausajā laikā pastiprināti jālieto šķidrums, vēlams dzert ūdeni vai minerālūdeni.

Saskaņā ar mērījumiem Krišjāņa Valdemāra ielā 18, Rīgā, putekļu - cieto daļiņu P10 - daudzums gaisā otrdienas un trešdienas rītā brīžiem trīskārtīgi pārsniedza noteikto robežlielumu. Šogad jau vairāk nekā 40 dienās putekļu daudzums Rīgā pārsniedzis normu.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu