Baltijā izplatīts brīdinājums par postošām salnām (12)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Baltijas valstu, kā arī Baltkrievijas sinoptiķi izplatījuši brīdinājumu par tuvākajā naktī gaidāmām bargām salnām, kas apdraudēs šā gada ražu.

Lietuvas Hidrometeoroloģijas dienests brīdina, ka naktī uz piektdienu gaisa temperatūra daudzviet noslīdēs zem nulles, zāles augstumā - līdz pat -8 grādiem.

Baltkrievijā izplatīts sarkanais - augstākās pakāpes - brīdinājums par gaisa temperatūras pazemināšanos līdz -4 grādiem valsts ziemeļaustrumu pusē.

Latvijā sinoptiķi prognozē gaisa temperatūras pazemināšanos līdz -5 grādiem. Zāles virskārtā gaisa temperatūra būs vēl zemāka un

dažviet Vidzemē un Latgalē var sasniegt -10 grādu.

Arī naktī uz sestdienu gaisa temperatūra daudzviet Latvijā noslīdēs zem nulles, tomēr salnas vairs nebūs tik spēcīgas kā 25.aprīlī.

Lai gan negatīva gaisa temperatūra aprīļa beigās un vēl arī maijā ir Latvijas klimatam raksturīga parādība, šopavasar neparasti agri uzziedējuši augļkoki un ogu krūmi, līdz ar to aukstums apdraudēs šā gada ogu un augļu ražu. No salnām var ciest arī citi kultūraugi.

Augļkopji: gaidāmās salnas varētu kaitēt plūmēm un ķiršiem; par ābelēm nav bažu

Naktī gaidāmās salnas vairāk varētu apdraudēt plūmes un ķiršus, savukārt ābelēm būtisks apdraudējums nav gaidāms, prognozēja aptaujātie augļkopji.

Biedrības «Zemnieku saiema» valdes loceklis, Vidzemes augkopis Mareks Bērziņš sacīja, ka līdz šim laika apstākļi augļkokiem nav nodarījuši kaitējumus un, ja sals pieturēsies robežās no mīnuss vienam līdz diviem grādiem, gaidāmā raža nav apdraudēta. Lielāks kaitējums tiktu nodarīts plūmēm un ķiršiem, kā arī meža ogām, kas sākušas ziedēt, ja gaisa temperatūra pazemināsies līdz mīnuss četriem, pieciem grādiem.

Viņš gan izteica cerības, ka sals nepieturēsies ilgi un lielus apdraudējumus neradīs. «Cik tad ilgi laika apstākļi mūs sitīs,» sacīja Bērziņš.

Arī Latvijas Augļkopju asociācijas (LAA) konsultants par jautājumiem ābeļu audzēšanā Zemgales reģionā Guntis Ofkants aģentūrai BNS teica, ka pagaidām Zemgalē, Tukuma pusē gaidāmais sals mīnuss četru, piecu grādu robežās apdraudējumu neradītu, bet kopumā sala ietekme uz ražu ir atkarīga no dārza lokālās atrašanās vietas.

Viņš arī teica, ka sals negatīvi varētu ietekmēt plūmes un ķiršus, kā arī dienvidu augļkokus, tostarp aprikozes. Savukārt meža ogām, kas šobrīd ir mazāk attīstījušas, sals nevarētu radīt būtisku apdraudējumu.

Latvijas Valsts augļkopības institūta (LVAI) vadošā pētniece lauksaimniecības zinātņu doktore Māra Skrīvele aģentūrai BNS teica, ka gaidāmās salnas augļkokiem, visticamāk, nevarētu kaitēt - situācija augļkokiem ir labvēlīga un salīdzinājumā ar graudkopjiem augļkokiem šogad praktiski nav bojājumu. «Patlaban [ar augļkokiem] viss ir kārtībā. Nekāda vaina nav. Šur tur ir kādi sala bojājumi, bet ļoti niecīgi un zied. (...) Ja tagad uznāks tie mīnuss trīs grādi un sals pieturēsies pie zemes, tad nekādas vainas nebūs,» sacīja LVAI institūta vadošā pētniece.

Viņa piebilda, ja sals pieturēsies virs zemes, tad daļa augļkoku varētu ciest, tostarp tie ziedpumpuri, kas ir vairāk atvērti, taču sals šobrīd aprīlī kopumā gaidāmajai ražai nav tik bīstams kā sals, kas varētu uznākt maijā. «Ja sals uznāks, kā kādreiz ir bijis, maija beigās, lūk, tad gan būs bēdīgi,» sacīja Skrīvele.

LVAI vadošā pētniece norādīja, ka salnas negatīvāk varētu ietekmēt Kaukāzu plūmju ražu - sala dēļ daļa augļaizmetņu varētu ciest, taču kopumā sala ietekme uz augļkokiem ir atkarīga no lokācijas vietas, kur dārzs izvietots, kā arī, vai dārzs izvietos kalna galā vai arī līdzenumā. «Sala ietekme uz gaidāmo ražu ir atkarīga ne tikai no ziedu attīstības pakāpes, bet arī no tā, kādi apstākļi būs,» viņa atzina.

Skrīvele pastāstīja, ka labāka situācija ir zemeņu audzētājiem, kuri dārzus rudenī nav izravējuši, jo nezāles ogulājus pasargā no sala. Arī ābelēm sals atkarībā no izvietojuma nevarētu kaitēt. «Ābelēm ziedi ir tikai pumpurā, tad jau nekas nevar kaitēt,» sacīja Skrīvele, piebilstot, ka pašreizējā ābeļu ziedu attīstības pakāpe nav pakļauta izsalšanas riskam.

Savukārt LAA valdes priekšsēdētāja Māra Rudzāte aģentūrai BNS teica, ja gaisa temperatūra pazemināsies tikai pāris grādu robežās, melleņu ražām tas nekaitēs, jo tās vēl nav sākušas ziedēt. Ražas zaudējumi var būt tad, ja gaisa temperatūra pazemināsies līdz -8, -10 grādiem.

Jau ziņots, ka Baltijas valstu, kā arī Baltkrievijas sinoptiķi izplatījuši brīdinājumu par tuvākajā naktī gaidāmām bargām salnām, kas apdraudēs šā gada augļkoku ražu.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu