Pirmdienas vakarā negaisa dēļ bez elektrības 15 000 mājsaimniecību (31)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirmdienas vakarā Latgalē plosījies pērkona negaiss, un tas virzās tālāk uz ziemeļiem - uz Vidzemi, skarot arī Sēliju, liecina meteoroloģiskā informācija.

Negaiss sev līdzi nes intensīvas lietusgāzes un lielas vēja brāzmas, vietām vētru, saņemtas ziņas arī par krusu. Saskaņā ar uzņēmuma «Latvijas Valsts ceļi» datiem plkst. 21:25 Viļānos fiksētas vēja brāzmas līdz 20 metriem sekundē.

Plkst.21.30 Latgalē bija reģistrēti vairāk nekā 1000 avārijas atslēgumu elektrolīnijās, bez elektrības atstājot aptuveni 12 000 mājsaimniecību, liecina dati akciju sabiedrības «Sadales tīkls» elektroapgādes atslēgumu kartē.

Elektroapgādes pārrāvumus var būt izraisījuši ne tikai vēja sagāzti koki, bet arī zibens spērieni.

Elektrotīklu dispečeri, operatīvo izbraukumu brigāžu elektromontieri un reģionu tehniskā virziena personāls strādā pastiprinātā režīmā, maksimāli novēršot pērkona negaisu izraisītos bojājumus zemsprieguma 0,4 kilovolti un vidējā sprieguma 20 kilovoltu gaisvadu elektrolīnijās.

Elektroapgāde nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ traucēta Dagdas, Rēzeknes, Krāslavas, Riebiņu, Preiļu, Aglonas, Daugavpils, Vārkavas un Viļānu novadā.

«Sadales tīkls» aicina būt īpaši uzmanīgiem elektroiekārtu tuvumā un ievērot elektroierīču drošas lietošanas noteikumus - netuvoties elektroietaisēm, ja tajās ir iekārušies koki vai zari, vai zemē redzams norauts elektrolīniju vads, jo šāds iekārtu stāvoklis var apdraudēt iedzīvotāju dzīvību.

Iedzīvotājiem konstatējot bīstamu situāciju elektrolīniju tuvumā - negaisa laikā uz elektrolīnijas nogāzies koks, pārrauti elektrolīnijas vadi vai zibens bojāti balsti -nekavējoties ziņot, zvanot «Sadales tīkla» klientu servisa

bojājumu pieteikšanas dienestam pa tālruni 80200404.

Jau ziņots, ka atbilstoši sinoptiķu prognozēm pirmdienas vakarā, kā arī otrdien naktī un no rīta vietām Latvijā gaidāms pērkona negaiss. Mākoņi virzīsies no dienvidiem uz ziemeļiem, un daži no tiem var atnest ļoti stipras lietusgāzes un vēja brāzmas, kā arī krusu.

Taču

visspēcīgākais pērkona negaiss iespējams vēlā otrdienas pēcpusdienā un vakarā

valsts centrālajā un austrumu daļā. Atsevišķās vietās negaiss var izraisīt vēja brāzmas līdz 30 metriem sekundē, virpuļviesuli jeb tornado, krusu ar vairākus centimetrus lieliem graudiem, kā arī īslaicīgus plūdus.

Baltkrievijā krituši līdz 7,5 centimetriem lieli krusas graudi

Pēdējās dienās daudzviet Ukrainā un Baltkrievijā plosījušies spēcīgi pērkona negaisi ar stiprām lietusgāzēm un vēja brāzmām, novēroti arī virpuļviesuļi un milzīgi krusas graudi, liecina Eiropas bīstamo laikapstākļu datubāzē apkopotā informācija.

Ziņas par lielākajiem krusas graudiem saņemtas svētdienas vakarā no Baltkrievijas ziemeļu daļas, kur vairākās vietās Minskas un Vitebskas apgabalā krituši līdz sešiem centimetriem lieli krusas graudi, bet Vitebskas apgabala Jurkovščinā prāvāko krusas graudu diametrs sasniedzis pat 7,5 centimetrus.

Netiek sniegtas ziņas par krusas radītajiem postījumiem, bet lielas vēja brāzmas daudzviet Baltkrievijā un Ukrainā lauzušas un ar saknēm izgāzušas kokus, kā arī bojājušas ēkas.

Sāremā salā, Igaunijā, pirmdienas rītā krituši vienu līdz divus centimetrus lieli krusas graudi.

Jau ziņots, ka naktī uz pirmdienu pērkona negaiss ar stiprām lietusgāzēm un vēja brāzmām plosījās Lietuvā, bez elektrības atstājot aptuveni 8000 mājsaimniecību.

Sinoptiķi izplatījuši brīdinājumus par pirmdien un otrdien gaidāmiem spēcīgiem pērkona negaisiem Baltijas valstīs un vietām citviet Eiropas austrumu daļā.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu