Plūdi Balkānos - sliktāk nekā pēc kara (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SASA DJORDJEVIC / AFP

Balkānos, kurus piemeklējuši postoši plūdi, situāciju salīdzina ar pirms 20 gadiem pieredzēto karu. Ūdens klāj milzu platības Bosnijā, Serbijā un Horvātijā, raksta «The Telegraph». Uz Bosniju šajās dienās devusies arī glābēju komanda no Latvijas.

Balkānos šonedēļ trīs dienu laikā nolija trīs mēnešu norma.

Tūkstošiem cilvēku evakuēti, plūdu ūdens iznīcinājis veselus ciematus.

Brīvprātīgie palīdz glābt pilsētas un ciemus
Brīvprātīgie palīdz glābt pilsētas un ciemus Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Varas iestādes mobilizējušas desmitiem tūkstošus cilvēku, lai no smilšu maisiem radītu barjeras un veiktu citus glābšanas darbus, plūdu ūdeņiem tuvojoties Belgradai un elektroapgādes stacijai tuvējā pilsētā.

Aplēses liecina, ka plūdi ietekmējuši ceturto daļu Bosnijas un Hercegovinas iedzīvotāju. Valsts galva Bakirs Izetbegovičs lēš: lai no dabas katastrofas atkoptos, valstij būs nepieciešami daudzi gadi.

Pagaidu pajumte plūdos cietušajiem
Pagaidu pajumte plūdos cietušajiem Foto: ALEXA STANKOVIC / AFP

«Šis ir sliktākais, ar ko esam saskārušies kopš kara pirms 20 gadiem. Simtiem kvadrātkilometru ir zem ūdens. Dažas pilsētas un un ciemi Bosnijas ziemeļos ir divus vai trīs metrus zem ūdens,» viņš teica.

Glābējus nosūtījusi arī Latvija

Atsaucoties uz Bosnijas lūgumu pēc palīdzības, Lietuva, Latvija un Igaunija uz plūdos smagi cietušo Balkānu valsti otrdien nosūta glābēju komandu «BaltFloodCombat».

«BaltFloodCombat» vienībā no Latvijas uz Bosniju un Hercegovinu devās pieci ugunsdzēsēji - majors Andris Krots, leitnants Kristaps Kolbergs, virsniekvietnieki Valdis Bērziņš un Ints Ratseps, kā arī kaprālis Dzintars Zaretoks.

Glābēju komanda Bosnijā pavadīs 18 dienas. Latvijas ugunsdzēsējiem Latvijā plānots atgriezties 13.jūnijā.

Brīvprātīgie palīdz evakuēt iedzīvotājus
Brīvprātīgie palīdz evakuēt iedzīvotājus Foto: SASA DJORDJEVIC / AFP

Kā norādījis VUGD priekšnieks Oskars Āboliņš, Latvijas ugunsdzēsēji vienmēr ir gatavi nepieciešamības gadījumā steigties palīgā saviem kolēģiem citās valstīs. «BaltFloodCombat» vienība ir piedalījusies plūdu seku novēršanā Polijā un Moldovā. Abos gadījumos par ugunsdzēsēju darbu saņemti atzinīgi vārdi. Āboliņš ir pārliecināts, ka Latvijas ugunsdzēsēji izdarīs visu, kas viņu spēkos, sniedzot palīdzību Bosnijas un Hercegovinas glābšanas dienestiem un iedzīvotājiem.

Plūdos, kurus izraisījušas spēcīgās lietavas, cietusi vairāk nekā trešdaļa Bosnijas teritorijas. 15.maijā valstī izsludināts ārkārtas stāvoklis.

Plūdos Bosnijā, Horvātijā un Serbijā kopš pagājušās trešdienas dzīvību zaudējuši jau vismaz 47 cilvēki, bet 60 000 bijuši spiesti pamest savas mājas.

Baidās no slimībām un kara mīnām

Vissmagākā situācija ir Bosnijas ziemeļos, reģionos ap Savas upi.

Pastāv bažas, ka plūdi un zemes nogruvumi var izskalot mīnas, kas nesprāgušas guļ zemē kopš bijušās Dienvidslāvijas kariem.

Bažas rada arī lielais skaits beigto dzīvnieku, kuru dēļ var izplatīties slimības.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu