Trešo dienu pēc kārtas labots karstuma rekords; vietām krīt krusa (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Arī svētdien Latvijā pārspēts 25.maija karstuma rekords gan 14 meteoroloģisko novērojumu stacijās, gan valstī kopumā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Papildināts viss teksts

Iepriekšējā augstākā gaisa temperatūra, kas Latvijas teritorijā reģistrēta 25.maijā, bija +29,0 grādi 1989.gadā. Šis rekords labots par dažām grāda desmitdaļām; piemēram,

Rīgā līdz četriem pēcpusdienā gaisa temperatūra sasniedza +29,4 grādus.

Valsts lielākajā daļā gaisa temperatūra svētdien paaugstinājās virs +27 grādiem. Savukārt Kurzemes rietumu piekrastē karstums jau ir atkāpies - Liepājā un Ventspilī gaisa temperatūra svētdien nepārsniedza +19 grādu un bija par 11-13 grādiem zemāka nekā sestdien.

Vietām Latvijā spēcīgi līst, krīt krusa un ducina pērkons,

mākoņi virzās no dienvidiem uz ziemeļiem, ziemeļaustrumiem. Negaiss var atnest ne tikai stipras lietusgāzes un lielu krusu, bet arī spēcīgas vēja brāzmas, prognozē sinoptiķi.

Stipras lietusgāzes un krusa, kas dažviet noklājusi baltu zemi un kuras lielāko graudu diametrs sasniedzis divus centimetrus, svētdienas pēcpusdienā novērota gan vietām Rietumlatvijā, tajā skaitā Tukuma apkaimē, gan Austrumlatvijā, tostarp Apes novadā, pavēstīja aculiecinieki.

Jau ziņots, ka 23.maija karstuma rekords tika pārspēts 14 novērojumu stacijās, 24.maija rekords - 18 meteostacijās. Visaugstākā gaisa temperatūra abās dienās tika reģistrēta Ventspils ostā, kur termometra stabiņš pakāpās attiecīgi līdz +31,4 un +31,7 grādiem. Līdzšinējais 23.maija karstuma rekords Latvijā bija +29,1 grāds 1953.gadā, bet iepriekšējā augstākā gaisa temperatūra, kas valstī reģistrēta 24.maijā, bija +29,5 grādi 1963. un 1979.gadā.

Pirmdien gaisa temperatūra nedaudz pazemināsies, bet turpmākajās dienās visā Latvijā iestāsies auksts laiks. Saskaņā ar jaunāko «Global Forecast System» prognozi trešdien un ceturtdien būs tikai +9..+15 grādu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu