Ultravioletā radiācija augsta - sauļojoties piesardzīgi! (7)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saules ultravioletā radiācija Latvijā saglabājas gada augstākajā līmenī, tādēļ sauļojoties jāievēro īpaša piesardzība, atgādina mediķi.

Ultravioletās radiācijas indeksa maksimālā vērtība dienas vidū sasniedz septīto līmeni. Ozona daudzums stratosfērā virs Latvijas šajās dienās ir 310-350 Dobsona vienību, liecina ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes dati.

Cilvēki, kuri šovasar nav sauļojušies un kuriem ir jutīga āda, dienas vidū saulē var apdegt 15 minūtēs. Lai izvairītos no apdegumiem, kas ir lielākais riska faktors ādas ļaundabīgo audzēju attīstībā, uzsākot sauļošanās sezonu, sākumā saulē drīkst atrasties tikai pavisam neilgu laiku. Sauļošanās laiku var pagarināt, lietojot aizsargkrēmu vai sauļojoties pirms plkst.11 vai pēc plkst.16.

No saules stariem visvairāk jāuzmanās cilvēkiem ar gaišu ādu un blondiem vai rudiem matiem, kuriem uz ādas ir daudz vasaras raibumu. Ļoti uzmanīgiem jābūt arī citiem cilvēkiem, kuriem agrāk bijuši saules apdegumi, tāpat no saules īpaši jāsargā bērni.

Jāsargā mazi bērni

Bērniem līdz trim gadu vecumam saulē vēlams atrasties minimāli. Daudz sauļoties nevajadzētu arī pusaudžiem vecumā no 10 līdz 15 gadiem, jo šajos gados organismā ir intensīvas hormonālās svārstības un ķermenis ir ļoti jutīgs pret sauli.

Vienlaikus jāatceras, ka saules starojums mērenās devās cilvēka organismam ir vajadzīgs. Tas aktivizē vielmaiņas procesus un stimulē imūno sistēmu. Ultravioleto staru ietekmē ādā veidojas cilvēkam nepieciešamais D vitamīns, kas uzlabo kaulu struktūru.

Jādomā par apģērbu

Saulainas dienas vidū dodoties ārā, iedzīvotājiem vēlams valkāt galvassegu, saulesbrilles un aizsargājošu gaišas krāsas apģērbu. Ieteicams uzturēties ēnā vai izmantot saulessargu, taču jāņem vērā, ka daudzas virsmas, it īpaši ūdens un baltas smiltis, atstaro ultravioletos starus, tāpēc ēna reizēm aizsargā tikai par 50 procentiem.

Visintensīvākais starojums ir pusdienlaikā pēc saules laika. 5.jūlijā saules pusdienlaiks - mirklis, kad saule atrodas visaugstāk debesīs un tieši dienvidos no novērotāja, - Latvijā ir no plkst.13.12 valsts austrumu pierobežā līdz plkst.13.40 Dienvidkurzemes piekrastē, tostarp plkst.13.28 Rīgā. Īpaša piesardzība, atrodoties saulē, jāievēro divas stundas pirms un pēc šī mirkļa.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu