Kartupeļu laukos strauji attīstās lakstu puve

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Kartupeļu laukos pēdējās nedēļas laikā vērojams straujš kartupeļu lakstu puves attīstības pieaugums, līdz ar to Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) speciālisti aicina visus lauksaimniekus sākt lauku profilaktisko smidzināšanu, liecina informācija VAAD mājaslapā.

Kartupeļu laukos pēdējās nedēļas laikā lakstu puve īpaši attīstījusies Vidzemē un Latgalē, bet arī agrai ražai paredzētos laukos Zemgalē un atsevišķās vietās Kurzemē pēdējās dienās novērota puves parādīšanās.

Jūlija sākumā slimība bija sastopama vien dažos laukos Latvijā, taču jūlija otrajā nedēļā VAAD speciālistu veiktā monitoringa rezultāti liecina, ka apmēram trešdaļā no novērotajiem laukiem uz kartupeļu lapām atrodami lakstu puves plankumi. Vietām slimības pazīmes konstatētas arī uz kartupeļu stublājiem, līdz ar to stādījumos, kur vēl nav sākta kartupeļu aizsardzības programma, pēdējais laiks lemt par profilaktisko smidzinājumu nepieciešamību, norāda VAAD.

Kartupeļu lakstu puve ir viena no postošākajām kartupeļu slimībām, kuru ierosina īpaša sēnīte. Infekcijas gadījumos slimības ierosinātājs pārvietojas uz kartupeļu bumbuļiem, un to glabāšanas laikā var iet bojā liela daļa ražas, kā arī tiek bojāta kartupeļu kvalitāte.

Kā norāda dienestā, pirmo apstrādi kartupeļu stādījumos ar fungicīdiem ieteicams veikt, kad kartupeļu lakstu augstums ir 15 līdz 30 centimetri. Nākamie miglojumi ieteicami ar septiņu līdz desmit dienu intervālu. Īsāks starplaiks starp apstrādēm ar fungicīdiem jāievēro tad, ja kartupeļi ļoti strauji aug, ir kartupeļu lakstu puves uzņēmīga šķirne, silts un mitrs laiks, kā arī ja slimība ļoti strauji attīstās.

Latvijā Augu aizsardzības līdzekļu reģistrā ir iekļauts plašs fungicīdu klāsts kartupeļu lakstu puves ierobežošanai. Izvēloties pareizu fungicīdu un veicot kvalitatīvu, savlaicīgu smidzinājumu, var veiksmīgi šo slimību ierobežot.

Plašāku informāciju var iegūt dienesta mājaslapā vai pie reģiona speciālistiem.

Kā ziņots, saskaņā ar Zemkopības ministrijas aplēsēm 2013.gadā kartupeļi kopumā tika iestādīti 30 000 hektāru platībā, kas ir neliels pieaugums salīdzinājumā ar 29 700 hektāriem iepriekšējā gadā. Kopējā raža pērn bija 570 000 tonnu apmērā.

Kartupeļu audzētāju skaits pēdējos trijos gados ir sarucis par 55%. 2013.gadā kopumā kartupeļus audzēja 35 371 saimniecība. Savukārt 2012.gadā šis rādītājs bija 39 521 saimniecība, bet 2011.gadā - 54 890 saimniecības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu