ASV zinātnieki: šis ir bijis karstākais jūnijs kopš 1880.gada (29)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV valdības klimata pārvalde pirmdien paziņojusi, ka šogad jūnijā temperatūra pasaulē ir bijusi augstākā kopš 1880.gada, kad sāka fiksēt šādus rādījumus.

Šā gada jūnijs ir bijis arī 352. mēnesis pēc kārtas, kad temperatūra pasaulē ir augstāka nekā vidējā temperatūra 20. gadsimtā.

Rekordliels karstums fiksēts Grenlandē, Dienvidamerikas ziemeļos, Centrālāfrikā un daļā Āfrikas austrumu un dienvidu, kā arī atsevišķos Dienvidāzijas reģionos, vēsta Nacionālā okeanoloģijas un atmosfēras pārvalde (NOAA).

Vidējā temperatūra virs zemes un okeāniem visā pasaulē bijusi 16,2 grādi pēc Celsija, kamēr pagājušā gadsimtā vidējā temperatūra sasniedza tikai 15,5 grādus.

NOAA ziņojums apstiprina klimata pētnieku apgalvojumus, ka šā gadsimta beigās vidējā temperatūra celsies par četriem grādiem, salīdzinot ar pirmsindustriālo laikmetu, ja netiks apturēta tā dēvētā globālā sasilšana.

Vienīgais veids, kā izvairīties no krasas jūras līmeņa paaugstināšanās un postoša sausuma izplatīšanās, būtu temperatūras paaugstināšanos ierobežot par diviem grādiem.

Vidējā pasaules gaisa temperatūra kopš 1880.gada jau ir cēlusies par 0,85 grādiem.

Lai globālās sasilšanas tempu ierobežotu par diviem grādiem, pasaulei līdz 2050.gadam siltumnīcefekta gāzu izmešu apjoms būtu jāsamazina par 40 līdz 70 procentiem, salīdzinot ar 2010.gadu.

Taču Starptautiskās klimata sarunas, kuru nākamā kārta paredzēta 2015.gadā Parīzē, šobrīd faktiski nonākušas strupceļā.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu