Pirmos Latvijas ābolus plānots novākt augusta sākumā (2)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pirmos Latvijā audzētos ābolus plānots novākt jūlija pēdējā vai augusta pirmajā nedēļā, kas ir ierastais laiks ražas novākšanai, pastāstīja aptaujātie augļkopji.

Latvijas Valsts augļkopības institūta (LVAI) galvenā pētniece Māra Skrīvele sacīja, ka laika apstākļi reģionos ir atšķirīgi. «Piemēram, Ķeipenē, Ogres novadā ļoti labi ir salijis lietus, zāle aug un āboli ir skaisti. (..) Savukārt Dobelē lietus nav bijis un zālīte ir īsa un brīžiem koki cieš no sausuma,» sacīja Skrīvele, piebilstot, ka grūti prognozēt, kādi būs laika apstākļi turpmākajās nedēļās.

Vienlaikus viņa norādīja, ka pašreizējais karstums sekmē ābolu nogatavošanos. «Karstums pārāk veicina ābolu nogatavošanos, āboliem labāk būtu lēni attīstīties. Karstums tos it kā izdzen un gatavina, bet tas nemaz nav tik labi,» teica Skrīvele.

Tā kā laika apstākļi reģionos ir atšķirīgi, arī par iespējamo ābolu ražas apmēru visā Latvijā nevar spriest, jo tas katrā saimniecībā būs atšķirīgs. «Ražas apmērs būs atkarīgs no laika apstākļiem un, protams, no tā, kā cilvēks audzējis ābolus, no agrotehnikas,» sacīja Skrīvele, piebilstot, ka kopumā ābolu ražas šogad būs samērā labas.

Arī Latvijas Augļkopju asociācijas konsultants par jautājumiem ābolu audzēšanā Zemgales reģionā Guntis Ofkants pastāstīja, ka pirmo ābolu ražu augļkopji varēs novākt augusta pirmajā nedēļā. Drīzumā būs gaidāmas agrīnās - «Balto dzidro», «Konfetnoje», «Majoru saldais» un citu ābolu ražas.

Viņš arī norādīja, ka Zemgales pusē ābolu ražas šogad būs labākas nekā pērn, savukārt visā Latvijā ražas apmēru ir grūti izvērtēt. «Kopumā [ābolu] raža būs tīri laba,» sacīja Ofkants, piebilstot, ka Vidzemē laika apstākļu dēļ ābolu raža būs sliktāka nekā citviet.

Arī Latvijas Augļkopju asociācijas (LAA) valdes priekšsēdētāja Māra Rudzāte teica, ka ābolu ražas šogad saimniecībās var atšķirties atkarībā no reģiona, tomēr kopumā ražas šogad nebūs sliktas.

Rudzāte arī pastāstīja, ka Tukuma novadā krusas dēļ viens komercdārzs šogad zaudējis visu gaidāmo ābolu ražu divu hektāru plātībā.

LAA apvieno aptuveni 400 lielāko Latvijas augļkopju. Organizācijas mērķis ir palīdzēt augļkopjiem aktīvi piedalīties viņiem labvēlīgas lauksaimniecības politikas veidošanā, kā arī meklēt iespējas, kur pārdot Latvijā saražotos augļus.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu