Kuršu kāpu Krievijas daļā pie Lietuvas robežas izcēlies ugunsgrēks

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: 15min.lt

Kuršu kāpu Krievijas daļā netālu no Lietuvas robežas trešdien izcēlies meža ugunsgrēks, vēsta portāla «Delfi.lt» izdevums «Grynas.lt».

Pēc provizoriskām ziņām, mežs deg aptuveni piecus sešus kilometrus uz dienvidiem no robežas. To pirmie pamanījuši atpūtnieki Nidas pludmalē. Pāri mežiem dienvidpusē ceļas draudīgs tumšu dūmu stabs, bet ugunsgrēka vietā mežs jau degot ar atklātu liesmu.

Kā vēsta izdevums «Newkaliningrad.ru», saskaņā ar Kaļiņingradas apgabala vadības pārstāvju ziņām mežs šobrīd deg aptuveni desmit hektāru platībā. Turp nosūtītas sešas ugunsdzēsēju mašīnas, kā arī helikopteri.

Apgabala varas iestādes aicinājušas cilvēkus bez īpašas vajadzības nedoties Zeļenogradskas un Kuršu kāpu virzienā, lai netraucētu ugunsdzēsības tehnikas pārvietošanos.

Lietuvas iekšlietu ministrs Alfonss Barakausks tikmēr devis rīkojumu pastiprināt ugunsdzēsēju spēkus Nidā. Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta operāciju vadītājs Mindaugs Jovaišs ziņu aģentūru ELTA informējis, ka pie robežas dežurē piecas cisternas un gadījumā, ja vēja virziens mainītos, ugunsdzēsēji būtu gatavi dzēst liesmas.

No kaimiņvalsts kolēģiem pagaidām aicinājums palīdzēt nav saņemts.

Lietuvas pusē uz dienvidiem no tūristu iecienītās Pārnidas kāpas gar abu valstu robežu šķērsām pāri visai pussalai stiepjas rezervāts, kuru apmeklēt aizliegts.

Kā pastāstījusi Kuršu kāpu nacionālā parka direkcijas vadītāja Aušra Fēzere, kas tikko vērojusi situāciju no Pārnidas kāpas virsotnes, redzams, ka Krievijas pusē ugunsgrēks tiek dzēsts, liesmas brīžiem noplok un brīžiem atkal uzšaujas ar jaunu spēku.

Pēc viņas teiktā, Lietuvas mežiem šobrīd briesmas nedraud, jo vējš pūš no ziemeļaustrumiem un iegriežas no ziemeļiem. Tomēr lietuvieši seko situācijai un gaida jaunu informāciju.

Kretingas mežniecības inženiere Danute Songailaite atzinusi, ka šobrīd meži ir tik sausi, ka ugunsgrēks var izcelties no nevērīgi nomesta sērkociņa vai izsmēķa.

Jau ziņots, ka ugunsgrēkā, kas 25.aprīlī izcēlās UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautajā Lietuvas Kuršu kāpu nacionālajā parkā, izdega aptuveni 130 hektārus liela platība. Cīņā ar liesmām iesaistījās lieli ugunsdzēsēju, karavīru, mežsargu un parka darbinieku spēki, gruzdošo mežu no augšas laistīja Lietuvas un Latvijas helikopteri. Lai pārliecinātos, ka likvidēti visi ugunsgrēka perēkļi, ugunsdzēsējiem nācās uzmanīt mežu triju nedēļu garumā.

Lēsts, ka toreiz liesmas nodarīja zaudējumus 46 miljonu litu apmērā.

2006.gada maija sākumā vairāk nekā piecas dienas ilgā ugunsgrēkā blīvais kāpu priedulājs izdega gandrīz 250 hektāru platībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu