Meža ugunsgrēks Kuršu kāpu Krievijas daļā lokalizēts (20)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: newkaliningrad.ru

Krievijas Kaļiņingradas apgabala ugunsdzēsējiem ar karavīru un brīvprātīgo palīdzību izdevies lokalizēt meža ugunsgrēku, kas bija izcēlies Kuršu kāpās, netālu no Lietuvas robežas, vēsta izdevums «Newkaliningrad.ru». Dzēšanas darbos izmantoti arī helikopteri. Šobrīd notikuma vietā strādā speciālisti, cenšoties noskaidrot ugunsgrēka cēloņus.

Izdeguši aptuveni 15 hektāri kāpu priedulāja, joprojām gruzd meža zemsedze un vērojams sadūmojums Efas kāpā.

Kā apgalvo tuvējā Morskojes ciema iedzīvotāji, ugunsgrēks sācies mežā, kāpas vidusdaļā un liesmas virzījušās lejup uz ciema pusi, bīstami pietuvojoties mājām.

Savukārt tiesībsargāšanas iestāžu darbinieki pieminējuši arī versiju, ka

ugunsgrēks varējis sākties pašā ciematā, kur kāds nodarbojies ar metināšanas darbiem, un, iespējams, sprādzis gāzes balons

- vairāki cilvēki izteikušies, ka tieši pirms tam dzirdējuši sprādziena troksni.

Izceļoties ugunsgrēkam, Kaļiņingradas apgabala varas iestādes aicināja cilvēkus bez īpašas vajadzības nedoties Zeļenogradskas un Kuršu kāpu virzienā, lai netraucētu ugunsdzēsības tehnikas pārvietošanos, vēlāk ceļš no Zeļenogradskas ziemeļu virzienā uz laiku tika slēgts. Drošības labad Morskojes un Ribačjes ciematiem tika atslēgta elektroenerģijas padeve.

Ugunsgrēku pamanīja arī atpūtnieki Lietuvas pusē, Nidas pludmalē, bet

dūmu stabs virs kāpām bija saskatāms pat no Kuršu jomas pretējā krasta.

Lietuvas iekšlietu ministrs Alfonss Barakausks deva rīkojumu pastiprināt ugunsdzēsēju spēkus Nidā. Lietuvas mežiem gan tiešas briesmas nedraudēja, jo vējš pūta no ziemeļaustrumiem un iegriezās no ziemeļiem, tomēr lietuvieši vērīgi sekoja situācijai.

Lietuvas pusē uz dienvidiem no tūristu iecienītās Pārnidas kāpas gar abu valstu robežu šķērsām pāri visai pussalai stiepjas rezervāts, kuru apmeklēt aizliegts.

Jau ziņots, ka ugunsgrēkā, kas 25.aprīlī izcēlās UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautajā Lietuvas Kuršu kāpu nacionālajā parkā, izdega aptuveni 130 hektārus liela platība. Cīņā ar liesmām iesaistījās lieli ugunsdzēsēju, karavīru, mežsargu un parka darbinieku spēki, gruzdošo mežu no augšas laistīja Lietuvas un Latvijas helikopteri. Lai pārliecinātos, ka likvidēti visi ugunsgrēka perēkļi, ugunsdzēsējiem nācās uzmanīt mežu triju nedēļu garumā.

Lēsts, ka toreiz liesmas nodarīja zaudējumus 46 miljonu litu apmērā.

2006.gada maija sākumā vairāk nekā piecas dienas ilgā ugunsgrēkā blīvais kāpu priedulājs izdega gandrīz 250 hektāru platībā.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu