Skandināviju piemeklējis karstums līdz +34 grādiem (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Norvēģijā, Zviedrijā un Somijā jau vairākas dienas gaisa temperatūra pārsniedz +30 grādu pēc Celsija skalas, līdz šim augstākā gaisa temperatūra reģistrēta trešdien Oslo apkaimē, kur termometra stabiņš vienuviet pakāpās līdz pat +34,5 grādiem, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.

Augstākā gaisa temperatūra Zviedrijā trešdien fiksēta Baltijas jūras piekrastē valsts vidusdaļā, kur gaiss sakarsa līdz +33,4 grādiem. Somijā gan piekrastē, gan vietām valsts vidienē gaisa temperatūra sasniegusi +31..+32 grādus.

Daudzviet pārspēti karstuma rekordi,

vietām reģistrēta arī augstākā gaisa temperatūra visā meteoroloģisko novērojumu vēsturē.

Neparasti lielo tveici atnesis anticiklons, tā centrs pēdējās dienās bijis virs Norvēģijas dienvidiem, kur reģistrēta arī visaugstākā gaisa temperatūra.

Baltijas jūras piekrastē piedzīvotas tā dēvētās tropu naktis - gaisa temperatūra vietām nav noslīdējusi zemāk par +20..+22 grādiem.

Arī ūdens temperatūra sasniegusi Baltijas jūrai neraksturīgi augstu atzīmi - pat ziemeļos ūdens vietām sasilis līdz +23 grādiem.

Karstais un saulainais laiks, kā arī lēnais vējš veicinājis strauju aļģu, tostarp potenciāli toksisko zilaļģu, savairošanos Baltijas jūrā.

Teritorijā uz dienvidrietumiem no Somijas, starp Zviedriju un Igauniju, zilaļģu koncentrācija ir ļoti liela, konstatējis Zviedrijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūts. Latvijas piekrasti lielā zilaļģu masa nav sasniegusi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu