Negaiss traucējis elektroapgādi un izskalojis ceļus (74)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Otrdienas pēcpusdienā Latvijā izveidojušies vairāki negaisa mākoņi, kas nes ļoti stipras lietusgāzes, vietām arī krusu, tāpat iespējamas spēcīgas vēja brāzmas, kā arī strauji kļūst vēsāks, ap +20 gādiem. Ugunsdzēsēji saņēmuši ap 30 izsaukumu par negaisa laikā nogāztiem kokiem. Arī naktī vietām vēl gaidāmas lietusgāzes, bet rīt lietus būs jau gandrīz rimies.

Tikmēr sociālajos medijos no Latgales cilvēki priecīgi ziņo, ka tur laiks ir patīkams, vakars ir saulains un dažviet nav pat nekādu norāžu debesīs, ka drīzumā varētu līt lietus vai sākties pat negaiss.

Siguldā izskaloti ceļi

Kā TVNET aculiecinieki, tad negaiss ar spēcīgām lietusgāzēm pamatīgi ir plosījies Siguldas pusē. Tur ceļā uz Turaidu policija aptur ikvienu atuovadītāju, informējot, ka ceļa posma kalnā ir izbraucams ļoti prātīgi, jo ceļa malās izveidojušies izskalojumi un uz ceļa izskaloti arī atsevišķi akmeņi.

Ceļš no Siguldas uz Turaidu
Ceļš no Siguldas uz Turaidu Foto: TVNET lasītaja foto

Siguldas pašvaldība pagaidām šo ceļa posmu neslēdz, uzskatot, ka tas pagaidām ir drošs izbraukšanai. Citviet Siguldā slēgti atsevišķi ielu posmi.

Tukumā lietus dēļ applūdušas vairākas ielas

Tukumā otrdienas vakarā lietus dēļ applūdušas vairākas ielas, iedzīvotāji ziņo sociālajos tīklos.

Iedzīvotāji ziņo, ka lietus dēļ dažas ielas bloķētas. Pagalmi, stāvvietas un zemākās vietas pārplūdušas.

Engurē milzu kursa

Engures apkaimē lielāko

krusas graudu diametrs sasniedza aptuveni divus centimetrus,

liecina aculiecinieku ievietotās fotogrāfijas sociālajos tīklos. Tikmēr dati no akciju sabiedrības «Sadales tīkls» liecina, ka negaiss dažviet valstī izraisījis elektroapgādes traucējumus.

Bet trešdien dienā īslaicīgs lietus un pērkona negaiss tiek prognozēts tikai vietām Kurzemē un Vidzemē, valstī kopumā būs visai saulains laiks.

Glābējiem darba netrūkst

Arī vakarā ugunsdzēsēji turpina saņemt izsaukumus uz vietām, kur vēja dēļ ir vai nu aizlūzuši koki, vai arī tie ir nolūzuši un atrodas uz ceļa braucamās daļas. Uz ceļa braucamās daļas koks nokritis Olainē, Rīgā un Ādažos, par aizlūzušiem kokiem saņemti ziņojumi no Rīgas un Baltezera.

Gauja pie Sigulda mutuļo brūna
Gauja pie Sigulda mutuļo brūna Foto: TVNET lasītaja foto

Plkst.18 ugunsdzēsēji saņēmuši izsaukumu uz Dzērbenes novada Silmačiem, kur divstāvu dzīvojamā mājā iespēris zibens. Aizdegšanās konstatēta pirmajā stāvā esošajā elektrības skapī, degšana gan bijusi 0,5 kvadrātmetru platībā.

Elektroapgāde Latvijā traucēta 2900 mājsaimniecību

Latvijā otrdien plkst.18 elektroapgāde bija traucēta kopumā 2900 mājsaimniecību. Pēc «Sadales tīkla» dispečeru operatīvās informācijas spēcīgais pērkona negaiss nav radījis nopietnus bojājumus elektroapgādē. Otrdienas vakarā plkst. 18 elektroapgāde traucēta aptuveni 930 klientiem Ķekavas novadā, 760 klientiem Tukuma novadā, 710 klientiem Engures novadā un 500 klientiem Dobeles novadā.

Jaunieši lietus laikā Vecrīgā
Jaunieši lietus laikā Vecrīgā Foto: Ieva Lūka/LETA

«Bojājumi ir lokāla rakstura, kurus ir izraisījis zibens, iesperot elektroiekārtās un elektrolīniju balstos, kā arī vietām ir rauti elektrolīniju vadi.»Sadales tīkla» dispečeru apkopotā informācija liecina, ka bojājumi elektrotīklā pērkona negaisa dēļ tiek novērsti atbilstoši negaisa pārvietošanās ceļam – no Latvijas dienvidiem uz ziemeļaustrumiem,» sacīja Smirnova.

Gaisa temperatūra vietām strauji pazeminājusies

Pērkona lietusgāžu ietekmē gaisa temperatūra vietām Latvijā nokritusi līdz plus 19, plus 20 grādiem, zināja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Saldū plkst.16 gaisa temperatūra bija plus 19,6 grādi, lai gan plkst.14 tā bija plus 30,3 grādi. Rīgā plkst.15 bija 30,5 grādi, bet stundas laikā tā nokritās līdz plus 20,1 grādam. Dobelē no plus 31,7 grādiem termometra stabiņš strauji noslīdējis līdz plus 20,3 grādiem, bet Jelgavā no plus 32,1 grāda uz plus 20,6 grādiem.

Vairākās novērojumu stacijās plkst.16 gaisa temperatūra par dažiem grādiem pārsniegusi plus 20 grādu atzīmi, bet

vairākās vietās joprojām turpinās svelme.

Piemēram, Zosēnos, Rūjienā un Gulbenē karstums pārsniedz plus 29 grādu atzīmi, bet Zīlānos ir plus 30,4 grādi.

Stipras lietusgāzes galvaspilsētā varētu turpināties vēl trīs stundas

Tuvākās trīs stundas, t.i., līdz pulksten 8 vakarā, Rīgā un citos Latvijas rajonos gaidāms stiprs lietus ar nokrišņu daudzumu 15 līdz 20 milimetri, informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Kā ziņots, ap plkst.13 sinoptiķi brīdināja, ka šodien pēcpusdienā daudzviet gaidāms pērkona negaiss, kura laikā var būt krasas vēja brāzmas līdz 15 metriem sekundē. Iespējama arī krusa.

Vētras dēļ glābšanas dienests saņēmis 22 izsaukumus

Otrdienas pēcpusdienā piedzīvotās vētras rezultātā Valsts ugunsdzēšanas un glābšanas dienests (VUGD) saņēmis jau 22 lūgumus pēc palīdzības, informēja VUGD pārstāve Inga Vetere. Visvairāk VUGD speciālistu palīdzība bijusi nepieciešama Rīgā - 14 reizes.

Kopumā Latvijā reģistrēti 11 gadījumi, kad krītoši koki šķērsojuši ceļa braucamo daļu, fiksēti trīs aizlauzti koki, bet piecās vietās tie uzkrituši elektrības vadiem.

Inčukalnā krītošs koks uzkritis kādai dzīvojamai mājai. Tāpat reģistrēts gadījums, kad krītošs koks uzkritis automašīnai.

«Rīgā koks iekritis arī vienā no bērnudārzā, un VUGD speciālisti strādā, lai to aizvāktu, un bērni rīt varētu atkal apmeklēt šo iestādi,» sacīja Vetere.

Izvērtējiet palīdzības nepieciešamību!

Vetere minēja, ka, negaisa laikā jau ierasti, izsaukumi par dabas stihijas radītajiem postījumiem tiek saņemti pilsētās. Vienlaikus VUGD darbiniece skaidroja, ka glābēji steidzas palīgā tikai tajos gadījumos, kad koki ir uzkrituši un ceļa braucamās daļas vai rada apdraudējumu cilvēku veselībai vai dzīvībai.

Lielākā tveice otrdien reģistrēta valsts vidienē,

kur Dobeles, Jelgavas, Bauskas un Rīgas pusē gaisa temperatūra pirms negaisa pakāpās līdz +32..+33 grādiem. Savukārt 29.jūlija karstuma rekords pārspēts Kolkā, kur gaisa temperatūra dienas vidū sasniedza +27,4 grādus, ziņo Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Pustrijos dienā vairāk pērkona lietusgāžu bija Saldus novadā un Zemgales rietumos, kā arī Apes apkaimē, Ziemeļvidzemē. Lietusgāzes veidojas arī vietām citviet Latvijā. Lielākais negaisa risks ir Kurzemes austrumos, Zemgalē un Vidzemē, tai skaitā Rīgā. Atsevišķās vietās iespējamas vēja brāzmas ap 20 metriem sekundē un nokrišņu daudzums virs 30 milimetriem.

Galvenokārt pūtīs lēns līdz mērens dienvidu vējš. Minimālā gaisa temperatūra naktī būs +15..+21 grāds, dienā gaiss sakarsīs līdz +28..+33 grādiem.

Rīgā otrdien gaidāmas pērkona lietusgāzes, iespējams ļoti stiprs lietus un vēja brāzmas, kā arī krusa, var applūst ielas. Naktī uz trešdienu iespējams īslaicīgs lietus un pērkons, dienā nokrišņu varbūtība samazināsies. Gaisa temperatūra naktī aptuveni +20 grādu; trešdienas pēcpusdienā gaidāms karstums līdz +32 grādiem, pūtīs lēns līdz mērens dienvidu vējš.

Sekojot līdz meteorologu sniegtajai informācijai par šovakar un naktī gaidāmo spēcīgo pērkona negaisu visā Latvijas teritorijā, «Sadales tīkls» aicina

būt īpaši uzmanīgiem negaisa laikā

elektroapgādes objektu tuvumā, kā arī ievērot elektroiekārtu lietošanas noteikumus.

Komentāri (74)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu