LVĢMC: augusta sākumā gaisa temperatūra var sasniegt karstuma rekordu (4)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc īslaicīgas karstuma mazināšanās augusta sākumā gaisa temperatūra no jauna paaugstināsies un būs tuvu augstākajai novērotajai maksimālajai gaisa temperatūrai Latvijas vēsturē.

Kā norāda Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) Hidrometeoroloģisko prognožu nodaļas vadītāja Laura Krūmiņa, pastāv neliela varbūtība, ka šīs nedēļas beigās vai nākamās nedēļas sākumā tiks uzstādīts jauns Latvijas absolūtais karstuma rekords.

Oficiālais Latvijas karstuma rekords ir +36,4 grādi, kas reģistrēti 1943.gada 4.augustā Daugavpilī, bet tolaik novērojumi tika veikti pilsētā, patlaban Daugavpils meteostacija atrodas ārpus pilsētas - Daugavpils lidostas teritorijā.

Turklāt neoficiālais Latvijas karstuma rekords ir +38,3 grādi, kas reģistrēti Rīgā tālajā 1858.gadā. Tā kā šajā laikā temperatūras mērinstrumenti un novērojumu veikšanas metodika ievērojami atšķīrās no mūsdienu metodēm, šis rādījums netiek atzīts par rekordu Latvijas teritorijai, skaidro LVĢMC Gaisa un klimata daļas vecākā speciāliste Lita Lizuma.

Gan Eiropā, gan Latvijā kopš pagājušā gadsimta astoņdesmitajiem gadiem vērojams vasaras vidējās gaisa temperatūras straujāks pieaugums.

21.gadsimtā Latvija jau ir piedzīvojusi vairākas ekstremāli karstas vasaras. 2002., 2010. un 2011. gada vasaras sezonas bijušas trīs siltākās 89 gadu ilgajā regulāru meteoroloģisko novērojumu vēsturē.

Karstākā vasara Latvijas metroloģisko novērojumu vēsturē tika piedzīvota 2010.gadā, kad trīs vasaras mēnešu vidējā gaisa temperatūra bija +18,4 grādi. Togad no 24.jūnija gaisa temperatūra bija augstāka par klimatisko normu vairāk nekā divus mēnešus. 2010.gada 13.jūlijs bija viskarstākā diena - maksimālā gaisa temperatūra Ventspils ostā sasniedza +34,8 grādus.

Līdzšinējais 21.gadsimta karstuma rekords Latvijā ir +35,3 grādi, kas reģistrēti 2006.gada 9.jūlijā Skrīveros.

Pilsētās gaisa temperatūra parasti ir augstāka nekā meteoroloģisko novērojumu stacijās, kas izvietotas ārpus blīvas apbūves zonām. Tomēr dažas meteostacijas atrodas pilsētvides ietekmē, liecina LVĢMC mājas lapā pieejamā informācija.

LVĢMC Ventspils novērojumu stacija atrodas ostā, kur austrumu vējš reizēm atnes pilsētā sakarsušo gaisu, tādēļ tieši šajā meteostacijā ir reģistrēta pēdējo gadu augstākā gaisa temperatūra Latvijā, un arī gaidāmajā lielajā svelmē šeit ir lielākās izredzes sasniegt jaunu valsts rekordu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu