Negaisa laikā aicina sargāties no zibens (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi atgādina, ka veldzējošais vasaras negaiss var būt bīstams veselībai un dzīvībai, ja netiek ievēroti drošības pasākumi.

Kā informēja dienesta pārstāve Inga Vītola, negaisa laikā vislabāk ir uzturēties telpās. Visiem mājokļa logiem, durvīm un dūmvadu aizvērtņiem jābūt aizvērtiem. Caurvēja veidošanās nav pieļaujama, jo tā telpās var iekļūt lodveida zibens.

Negaisa laikā no elektrības ieteicams atvienot visu elektrotehniku, nevajadzētu izmantot arī tālruni. Svarīgi arī turēties tālāk no elektroinstalācijām, antenām, logiem, kamīna, sienas, pie kuras aug liels koks, durvīm, ūdens krāniem un radiatoriem, kā arī citiem metāla priekšmetiem. Nevajadzētu mazgāties vannā.

Tāpat nevajadzētu kurināt plīti vai krāsni, jo dūmi vada elektrību, tāpēc pieaug risks, ka skurstenī var iespert zibens.

Ja tomēr negaisa laikā nākas atrasties laukā, jāatceras vēl vairāki piesardzības pasākumi.

Sevišķi bīstams zibens ir klajā laukā. Ārsti uzsver, ka šādā gadījumā cilvēkam nevajadzētu palikt par augstāko objektu apkārtnē un jāatrod ēka, kur patverties. Nevajadzētu slēpties zem augstiem, atsevišķi augošiem kokiem vai nelielos šķūnīšos. Ja slēptuves nav, tad jānoguļas zemē un vislabāk izvēlēties sausu, smilšainu grunti, pēc iespējas tālāk no ūdenskrātuvēm.

Negaisa laikā nav ieteicams pārvietoties kājām, bet, ja tas tomēr jādara, tad jāiet lēni un pa vienam, vismaz trīs līdz piecu metru attālumā no citiem cilvēkiem un neizslejoties visā augumā.

Tāpat nevajadzētu braukt ar velosipēdu vai motociklu un motorolleri. Braucamrīkam jāatrodas vismaz 30 metru attālumā no cilvēka. Savukārt automašīnu vislabāk novietot tālu no augstiem kokiem vai ēkām. Atrodoties automašīnā, nevajadzētu pieskarties durvju rokturiem vai metāliskām daļām, jāizver logi un jānolaiž automašīnas antena.

Ļoti labi elektrību vada ūdens, tāpēc negaisa laikā arī ieteicams atrasties pēc iespējas tālāk no ūdenskrātuvēm. Mediķi atgādina, ka zibens lādiņš izkliedējas pat līdz 100 metru rādiusā no izlādes vietas. Ja negaisa laikā jābrauc ar laivu un izkļūšana krastā nav iespējama, ieteicams notupties laivas centrā maksimāli tuvu laivas dibenam, izvairoties no saskares ar ūdeni un laivas metāla daļām.

Ārsti iesaka arī noņemt no sevis visus metāliskos priekšmetus, piemēram, rotaslietas. Arī atvērtu lietussargu vai citus garus priekšmetus rokās turēt nevajadzētu.

Ja negaiss pārsteidzis mežā, tad piemērotākā vieta, kur patverties, ir zemi koki ar biezu lapotni. Ja tuvumā ir kāda grava, grāvis, bedre vai cita dabas veidota paslēptuve, labāk doties uz turieni. Nevajadzētu palikt teltī vai zem saules sarga, kā arī pie ugunskura, jo dūmu stabs var piesaistīt zibeni.

Ja mati sāk slieties gaisā, tas nozīmē, ka gaiss ir uzlādēts ar elektrību un ir iespējams zibens spēriens. Tad vajag notupties uz pirkstgaliem un saliekties līkumā, zemu turot galvu.

Kā ziņots, šodien Latvijā gaidāmas gan stipras lietusgāzes un pērkona negaiss ar stiprām vēja brāzmām, gan ļoti stiprs karstums, uzzinājām Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Meteorologi brīdina, ka Rīgā laikā no plkst.13 līdz 16 gaidāms pērkona negaiss ar intensīvām lietusgāzēm un vēja brāzmām, kuru ātrums sasniegs 15-19 metrus sekundē.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu