Labības audzētājiem jāievēro drošība Āfrikas cūka mēra dēļ

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina labības audzētājus ievērot drošības pasākumus saistībā ar Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vīrusa izplatību, aģentūrai BNS pavēstīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Anna Joffe.

«PVD aicina visus labības audzētājus, sevišķi ĀCM izsludinātajā ārkārtējās situācijas teritorijā, labības novākšanas un kulšanas laikā īpašu uzmanību pievērst teritorijai, no kuras iegūst graudus, kā arī tālākai graudu izplatībai,» sacīja Joffe.

Viņa atzīmēja, ka iegūtie graudi var būt viens no augsta riska produktiem ĀCM tālākai izplatībai. ĀCM vīruss ir ļoti izturīgs un saglabājoties graudos, tos termiski neapstrādājot, spēj izplatīties tālāk. Vīruss iet bojā pie graudu termiskas apstrādes 60̊C pēc to 30 minūšu termiskas apstrādes.

«Saspringtajā labības novākšanas laikā, sevišķi, ja labības lauks atrodas tuvu pie meža vai teritorijā, kurā varētu būt pārvietojušās meža cūkas, pirms labības novākšanas vajadzētu to apsekot un pārliecināties vai tajā nav paviesojušās meža cūkas. Īpaša uzmanība jāpievērš novācot ražu no laukiem, kuros tiek audzēta kukurūza, zirņi, kartupeļi,» klāstīja Joffe.

Viņa piebilda, ka, pārbraucot no lauka uz lauku, sevišķi ĀCM aizsardzības un uzraudzības zonās, PVD iesaka veikt graudu novākšanas kombaina riepu skalošanu vai dezinfekciju.

Jau vēstīts, ka šobrīd ĀCM ir konstatēts 37 meža cūkām un 33 mājas cūkām 18 saimniecībās. Kopumā Latvijā ĀCM dēļ ir iznīcināta 221 mājas cūka.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. Āfrikas cūku mēris nav bīstams cilvēkiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu